19.05.2024.
HomeNovosti"Snalažljivi" malinar iz Srebrenice: Prvo nabavio respiratore, a tek onda i dozvolu...

“Snalažljivi” malinar iz Srebrenice: Prvo nabavio respiratore, a tek onda i dozvolu za uvoz

Respiratori koje je uvezao Fikret Hodžić, tačnije njegova firma Srebrna malina, još uvijek se nalaze u carinskom skladištu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jer nisu ocarinjeni.

Kako saznajemo od dobro obaviještenih izvora, još uvijek nije ni podnesen zahtjev za carinjenje. Razlog je to što firma Srebrna malina, u trenutku kada su respiratori sletili na sarajevski aerodrom, nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme i lijekova, koju izdaje Agencija za kontrolu lijekova BiH.

Sve po zakonu

– Carinski postupak se ne može obaviti bez dozvole, jer je tako predviđeno zakonima u BiH. Lijekove i medicinska sredstva u BiH mogu uvoziti samo oni koji imaju dozvolu za uvoz, kazali su nam naši izvori.

Međutim, više ne stoji informacija da Hodžić nema dozvolu. Ima je. Sam nam je dao kopiju dozvole, kako bi se valjda “pohvalio” da je sve “po zakonu”. Međutim, ono što Hodžić, vjerovatno, nije vidio je da je na dozvoli za uvoz respiratora stavljen i datum izdavanja. Ko zna da li bi nam ustupio dozvolu da je obratio pažnju na taj “sitan” detalj. A taj datum kaže da je dozvolu dobio jučer, 27. aprila, a respiratori su na aerodrom sletjeli u subotu 25. aprila.

Malinar priča jedno, a radi drugo

Dakle, Fikret Hodžić je sklopio ugovor o nabavci 100 respiratora, vrijedan 10,5 miliona maraka, koje su izdvojene iz budžeta, sa Federalnim štabom civilne zaštite, na čijem je čelu Fahrudin Solak, iako je u tom trenutku znao da nema dozvolu za uvoz medicinske opreme.

Osim toga Federalni štab civilne zaštite sklapa posao sa firmom, koja je u tom trenutku bez dozvole za uvoz medicinske opreme. Čak i ako nisu znali da Srebrna malina nije ovlaštena da uvozi respiratore, morali su provjeriti prije sklapanja posla. To im je bila zakonska obaveza. Tim prije jer su za taj posao izdvojili, ponavljamo, 10,5 miliona maraka.

Pri tome je Fikret Hodžić, prije samo nekoliko dana, u izjavi za Oslobođenje tvrdio kako nije sklopio bilo kakav posao o nabavci bilo čega.

Očigledno je da će Tužilaštvo KS i SIPA, koji su počeli provjeravati kako je to Srebrna malina dobila posao na uvozu respiratora, imati pune ruke posla dok raspetljaju ovo klupko.

Piše: Almir Šarenkapa, Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti