Šmit usvojio prijedlog Ajanovića za raspuštanje vlasti u FBiH i prijevremene izbore

0

Visoki predstavnik u BiH usvojio prijedlog Mirnesa Ajanovića za raspuštanje zakonodavne vlasti u FBiH i prijevremene izbore, ali je ta odluka morala stupiti na snagu odmah zbog probijanja ustavnih rokova za izbor Vlade FBiH.

 

 

Visoki predstavnik u BiH usvojio je prijedlog predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića za automatsko raspuštanje Parlamenta Federacije BiH i kantonalnih skupština u slučaju neimenovanja Vlade FBiH uz raspisivanje prijevremenih izbora. Ovom odlukom su uspostavljeni mehanizmi za sprječavanje beskrajnih tehničkih mandata članova Vlade FBiH i više neće biti moguće držati građane FBiH taocima političkih manipulacija kojima je stvarna pozadina lično-interesno djelovanje izabranih zvaničnika i stranaka.

Međutim, Visoki predstavnik je u cilju zaštite građana u stanju blokade vlasti i probijanja ustavnih rokova morao odmah odrediti raspuštanje Parlamenta Federacije i kantonalnih skupština uz obavezu elektronskog glasanja, jer se nametanjem privremene odluke stavio na stranu jedne političke grupacije što može rezultirati teškim posljedicama zbog ostavljanja prostora za građansko-političke sukobe koji mogu ugroziti mir u državi.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva Visokog predstavnika u BiH da se odredbe o vanrednim ili prijevremenim izborima nametnu i u Izborni zakon BiH na način da se omogući elektronsko glasanje i da se vanredni ili prijevremeni izbori mogu održati i po inicijativi određenog broja građana, jer će se time osigurati neophodni demokratski pritisak na izabrane zvaničnike da redovno izvršavaju svoje obaveze.