20.04.2024.
HomeNovostiSmijenjeni direktor Uprave policije - Dževad Korman tužio Vladu TK

Smijenjeni direktor Uprave policije – Dževad Korman tužio Vladu TK

Advokat Damir Alić iz Tuzle dostavio je danas Općinskom sudu u Tuzli tužbu protiv Tuzlanskog kantona – Vlade TK i prijedlog za određivanje mjere osiguranja u vezi sa nedavnom odlukom Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana.

U iscrpnom obrazloženju advokat Alić je potcrtao ključne datume u procesu smjene Kormana, od najavljenih promjena Zakona o unutrašnjim poslovima TK do imenovanja novog Nezavisnog odbora koji je, kako se navodi u tužbi, konstituiran van zakonom propisanog roka.

U obrazloženju tužbe navodi se kako su najavljene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima u svojim pismima osudili visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), ocijenjujući predložene izmjene i dopune zakona retrogradnim.

Od izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima se odustalo, ali je došlo do smjene Nezavisnog odbora, koji je rad Kormana ocijenio ocjenom pet, i novog Nezavisnog odbora, koji je Kormanov rad ocijenio ocjenom jedan. Prethodno je i resorni ministar Sulejman Brkić dao Kormanu ocjenu jedan, a Vlada TK nije usvojila njegov izvještaj za 2018. godinu.

Uz mnoga obrazloženja i dokaze, advokat Alić je Općinskom sudu Tuzla predložio da se donese presuda kojom se smjena Kormana proglašava nezakonitom te da se on vrati na poziciju direktora Uprave policije TK. Također, u tužbi se traži da tužena strana, odnosno Vlada TK, isplati naknadu plaće ili razliku plaće u periodu od 1. februara 2020. godine do dana povratka na prethodno radno mjesto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti