Smijenjena 2 ministra u Vladi TK: Za smjenu glasali SDP, PDA, Naša stranka, SBB i preletačević Čaušević iz SDA

0

U Tuzli su na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona smijenjeni ministri unutrašnjih poslova Sulejman Brkić (SD BiH) i ministar za rad, socijalnu pravdu i povratak Admir Hrustanović (SBiH). Smjenu su podržali zastupnici opozicionih stranaka SDP BiH, PDA BiH, Naše stranke, ali i zastupnici vladajuće koalicije Nedžad Hamzić i Lejla Vuković (SBB BiH), te Midhat Čaušević (SDA). Suzdržano je bilo 11 zastupnika, a pet protiv.

Inicijativu je uputio zastupnik Selim Bešlagić (Naša stranka).

Općinski sud u Tuzli je, podsjećamo, potvrdio optužnicu Tužilaštva TK protiv Brkića za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi u stjecaju s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja. U septembru ove godine Kantonalni sud u Tuzli je proglasio krivim ministra Hrustanovića i osudio ga uslovno na 30 dana zatvora zbog incidenta koji se u Čeliću dogodio u septembru 2016. godine.

Hrustanović je bio sudionik fizičkog napada, a u obrazloženju presude stoji kako je povod za napad bila sporna rata kredita.

 Iako su dio vladajuće većine, Savez za bolju budućnost podržao je smjenu ministara Brkića i Hrustanovića. Razlog za to, kako su istakli, nije plan da se obori postojeća Vlada i većina u TK, nego principijelni stav da osobe pravosnažno osuđene ili osobe protiv kojih se vode krivični procesi, ne mogu obnašati visoke funkcije u državi. Istog stava je bio i zastupnik SDA Midhat Čaušević, koji je izjavio da koalicija ostaje u sadašnjem sastavu, a da je za smjenu glasao iz principijelnih razloga.