SLOVENSKI NOVINAR DEMOLIRAO DODIKA: “Bučni i bezobzirni govornik bio je POTPUNO TIH kada je američki konvoj prošao kroz njegovu Banju Luku!”

0

Oružane snage BiH sa 500 vojnika lake pješadije i 700 pripadnika kopnenih i vazdušnih snaga američke vojske ovih dana treniraju na vojnom poligonu Manjača i Glamoč i na aerodromu Dubrava kod Tuzle.

Kako je objasnio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, vježba “Brzi odgovor 21” sastavni je dio vježbe “Defender Europe 2021”, koja se trenutno odvija u 16 ​​zemalja, od Baltika do Crnog mora, a u njoj učestvuje 28.000 vojnika iz 27 država članica NATO-a. Vježba u BiH, gdje glavnu riječ vode američki vojnici, odvija se na vojnim poligonima širom bivše Jugoslavije (osim Srbije), Njemačke i Albanije. Prema riječima ministra Podžića, glavni cilj vježbe je provjera logističkih sposobnosti lokalne vojske za prijem i raspoređivanje snaga, kao i sposobnost integrisanja snaga, integriranu protivzračnu odbranu i zajedničke logističke operacije.

Ministar je zahvalan, predsjednik šuti

Po mišljenju ministra Podžića, dolazak američkih snaga na teritoriju BiH na zajedničku vježbu sa lokalnom vojskom potvrda je američke podrške i pomoći budućem jačanju mira i stabilnosti u zemlji i širem regionu, za šta je on je izuzetno zahvalan. “Zadovoljan sam što je BiH kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivni član euroatlantske zajednice, s kojom nas povezuju ne samo isti sigurnosni izazovi, već i zajedničke vrijednosti, i na kraju, ali ne najmanje važno, odgovornost da reakciju na potencijalne pretnje”, rekao je Podžić na prijemu američke vojske.

S druge strane, od predsjednika Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije se čula ni riječ o vježbi. Srpski član tročlanog predsjedništva BiH, koji se smatra liderom Srba u BiH, poznat je kao glasni pristalica Rusije i ruskih interesa u BiH, što takođe znači da je glasni protivnik i kritičar NATO-a i odlučni protivnik članstva BiH u alijansi. Dodik, koji se protivi cjelovitoj BiH i zalaže se za otcjepljenje entiteta Republika Srpska, spriječio je NATO vježbu na poligonu Manjača u Republici Srpskoj 2017. godine.

Američki helikopteri na Manjači

Inače bučan i često bezobziran govornik bio je potpuno tih kada je konvoj američkih vojnih vozila prije nekoliko dana prolazio kroz njegovu Banjaluku. Na pitanje šta misli o vježbi na Manjači kod Banjaluke, Dodik je rekao da to nije bila NATO vježba i da je to više bila “simultana online” vježba Oružanih snaga BiH i vojske SAD, što ga je obradovalo jer oni otvaraju mogućnosti ljetnje vježbe srpske vojske na ovom istom poligonu.

Dodik je bio među učesnicima regionalnog samita Brdo-Brioni, na kojem su šefovi država usvojili zajedničku izjavu o evropskoj budućnosti regiona, ali se nisu složili oko nepovredivosti granica, iako se čini da se svi slažu sa ovim principom. Do prve prilike, da ga prošetaju.

Piše: Novica MIHAJLOVIĆ (Prijevod: S. BEGOVIĆ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here