27.05.2024.
HomeNovostiSlovenska vlada i krizni štab: "Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj...

Slovenska vlada i krizni štab: “Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji”

Slovenska vlada i krizni štab u subotu su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog saobraćaja, saopćeno je nakon sjednice koja je održana u kasnim večernjim satima.

Od ponoći će se privremeno zaustaviti javni putnički saobraćaj, autobusni i željeznički, a uvodi se kontrola provođenja preventivnih mjera u trgovinama i zabranjuje rad ugostiteljskih objekata.

“Mnogi još uvijek nisu svjesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mjere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputa o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana “puni”, a isto tako i trgovine, prenosi Hina.

Od ponedjeljka se prema ranije donesenoj odluci zatvaraju na najmanje dvije sedmice vrtići, škole i fakulteti.

“Virus nas napada već sedmicama i ako u tom sukobu mislimo pobijediti sa što manje štete i kolateralnih žrtava, onda moramo početi razmišljati na drugačiji način. Zatvaraju se lokali, nema više druženja, država će se pobrinuti da shvatimo kako ne smijemo ugrožavati sebe i druge, a moramo početi od sebe samih”, kazao je za medije novoimenovani glasnogovornik štaba i vlade Jelko Kacin, dodavši da su sada potrebne “radikalne” mjere.

“Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji”, kazao je na sjednici vlade i kriznog štaba Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva, kako je to na početku bio slučaj.

Vlada i krizni štab u nedjelju će se sastati s vodstvom svih bolnica kako bi se preciziralo koliko im je tačno potrebno opreme i zaštitnih sredstava, a posebno respiratora.

Vojska će u kasarni u Ljubljani uspostaviti poljsku bolnicu i osigurati dodatne kapacitete za izolaciju bolesnika.

Prema službenim podacima u Sloveniji je 181 zaražena osoba, no slovenski infektolozi smatraju da je broj zaraženih višestruko veći.

 

 

 

 

klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti