Slovenija i Hrvatska će tražiti kandidatski status BiH za članstvo u EU

0
Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će na samitu Evropske unije sljedeće sedmice predložiti da se status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.

Golob je pozdravio pozitivno mišljenje Evropske komisije koja je danas dala preporuku za davanje kandidatskog statusa Ukrajini i njene evropske perspektive.

– Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidatkinje dobije i BiH, realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će “pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloporabe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s europskim vrijednostima – izjavio je Golob, prenosi Hina.

On je istakao da zapadni Balkan zaslužuje zaseban tretman.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvu u Evropskoj uniji Šarlu Mišelu (Charles Michel) uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je u Ohridu rekao da, ukoliko Ukrajina postane kandidat za Evropsku uniju, hrvatska vlada mora kategorički uvjetovati da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina.

– Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi, i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba biti da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina – rekao je Milanović.

Uvjet da status dobije i BiH

Hrvatski predsjednik naglašava da se kandidatskom statusu Ukrajine ne protivi.

– Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni sigurnosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina. Očekujem da vlada i njezini predstavnici, kad će se govoriti o davanju statusa kandidata Ukrajini, da kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH. Ukrajina kandidat? Uredu. BiH kandidat istog dana – dodao je.

To je neka nada

Milanović se u Ohridu sastao s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim. Sjeverna Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamjerio službenoj Sofiji na tome.

– Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih se vuče za nos. Na Bugarima je da vide kud to vodi i da ti pregovori krenu – poručio je Milanović.