Slovenačka policija suzavcem i vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani

0

Slovenačka policija koristila je suzavac i vodene topove u Ljubljani protiv hiljada demonstranata koji se protive oštrim merama uvedenih radi suzbijanja korona virusa, prenosi agencija Beta.

Oko 10.000 demonstranata uzvikivalo je “Sloboda, sloboda” i pokušalo da blokira glavni put severno od Ljubljane u sredu 29. septembra nakon čega je policija intervenisala.

To je druga takva intervencija slovenačke policije protiv demonstranata u ovom mesecu.

Demonstranti su nosili transparente s natpisom “Stop korona fašizmu” i druge, zahtevajući jednaka prava za vakcinisane i one koji to nisu.

Protest, u čijoj su organizaciji učestvovale uglavnom grupe koje se protive COVID propusnicama, održan je nakon što je u zemlji danas obustavljena imunizacija vakcinom kompanije Johnson i Johnson usled smrti 20-godišnjakinje koja ju je primila.

Davanje te vakcine će biti suspendovano dok stručnjaci ne utvrde da li postoji veza između ovonedeljne smrti devojke od moždanog udara i vakcine koju je primila dve sedmice ranije.

Učesnici današnjeg protesta su održali minut ćutanja za preminulu devojku, navodeći da je vakcinisanjem želela “da kupi slobodu”.

Slovenija je preporučila vakcinu kompanije Johnson svima iznad 18 godina, dok je neke zemlje daju samo starijim osobama. Ovu vakcinu je primilo 120.000 građana Slovenije.

Prema podacima slovenačkog Nacionalnog instituta za javno zdravlje do sada je u ovoj zemlji sa dvije doze vakcinisano 47,3 posto stanovništva. Prema posljednjim informacijama do sada je u Sloveniji zaraženo 292.333 osoba, dok je preminulo više od 4.500 osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here