Skupština TK o usvajanju budžeta

0

Skupština Tuzlanskog kantona sutra će razmatrati prijedlog kantonalnog budžeta koji garantira redovne isplate novčanih naknada demobilisanim borcima i ostalim boračkim kategorijama te minimalno povećanje plata korisnicima budžeta.

Ukoliko novoformirana skupštinska većina ne bude podržala prijedlog budžeta, Kantonalna skupština će usvojiti odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine – piše Federalna.ba.

Vlada Tuzlanskog kantona koja je, nakon odlaska SBB-a u opoziciju, ostala bez skupštinske većine, pripremila je prijedlog kantonalnog budžeta, ali i odluku o privremenom finansiranju koje će se samo tri dana prije krajnjeg roka naći na stolu skupštinskih zastupnika.

Za usvajanje prijedloga budžeta neophodna je podrška dva SBB-ova zastupnika – Lejle Vuković i Nedžada Hamzića, koji se danas nisu javljali na naše telefonske pozive. SBB je podržao prijedlog budžeta na sjednici Vlade.

“Ministri iz reda SBB-a su glasali za taj prijedlog. Prema najama određenih zastupnika, oni su najavili da ništa ovo što se tiče budžeta koje u suštini znači normalan tok života u periodu poslije nove godine oni neće dovesti u pitanje”, kaže Suad Mustajbašić, ministar finansija TK-a.

No, njihova podrška je upitna jer funkcioniraju kao dio nove skupštinske većine koja eventualnim odbijanjem usvajanja prijedloga budžeta želi izvršiti pritisak na Vladu da podnese ostavku.

Odgovornost prebacuju na predsjednika Skupštine Žarka Vujevića i potpredsjdnika Borisa Krešića, koji su vitalnim nacionalnim interesom, kojeg je Vujović pokrenuo, a Krešić podržao, blokirali smjenu Vlade.

“Oni neka riješe kako će finansirati kanton, njih dvojica, ova dva pravna intelektualca”, poručuje Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Ukoliko se to dogodi, posljedice će umjesto odgovornih političara samo osjetiti najugroženije socijalne kategorije. Oko pet hiljada demobilisanih boraca će privremeno ostati bez minimalnih novčanih naknada, a oko šest hiljada ratnih vojnih invalida bez određenih zakonom zagarantovanih prava.

Budžetski korisnici bi mogli ostati bez minimalnog povećanja plata.

“Nećemo moći isplaćivati pravo na egistencijalnu novčanu naknadu i određene druge programe nećemo moći realizovati koji su vezani za borce i sve ostale u slučaju da se usvoji odluka o privremenom finansiranju”, kazao nam je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK-a.

“Odluka o privremenom finansiranju bi vratila te plate nazad bile bi umanjene za 6.5 posto. Mislim da nije u redu da u ovim situacijama, koje su pandemija, gdje su upravo ti radnici zdravstveni n prvoj liniji zajedno sa njima i policija i obrazovni radnici,da imaju umanjenje plata. Umanjenje plata ne bi imali profesionalni zastupnici”, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a.

Sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja te sindikati državnih službenika i policije upozorili su skupštinske zastupnike da ugovoreno i odobreno povećanje plata ne smije biti dovedeno u pitanje. Slično upozorenje stiže i iz koordinacije boračkih organizacija koja je podržala Vladin prijedlog budžeta.

“Mi ne sumnjamo u usvajanje budžeta. Znam sigurno da ima dovoljno zrelih glava u Skupštini svih političkih partija da se ova politička cirkuzijada stavi ad akta kada je u pitanju 500.000 građana TK-a. Ako stavljaju ad akta taj zakon da ne mogu borci to koristiti u januaru, nek stave ad akta sve zakone koje su novčane prinadležnosti nek ne mogu ni sebi uzimati plate, nek ne mogu ni sebi dijeliti plate, paušale”, upozorava Fahrudin Hasanović, predsjednik Kordinacije boračkih saveza i organizacija TK-a.

Bez obzira na stavove boraca i budžetskih korisnika, presudna će biti politička kombinatorika parlamentarnih stranaka kojima su u borbi za vlast ili opstanak na vlasti samo važni njihovi interesi, a ne interesi građana i ugroženih socijalnih kategorija.