27.05.2024.
HomeSvijetSkupa izraelska podrška genocidnim režimima

Skupa izraelska podrška genocidnim režimima

Američki časopis The National Interest objavio je članak američkog istraživača Michaela Rubina u kojem se navodi da je podrška izraelskih političkih čelnika, diplomata i poslovnih ljudi genocidnim režimima odvratna te ukazuje na političku kratkovidnost, za koju će Izrael na kraju platiti ogromnu cijenu na dugoročnom planu.

Strani dužnosnici koji posjećuju Izrael često posjećuju Yad Vashem, izraelski spomenik i muzej holokausta, rekao je Rubin, viši istraživač na Američkom institutu za istraživanje javne politike, poznatom kao Američki institut za poduzetništvo (AEI).

Unatoč tome, kaže autor, vođe Izraela, vođene trgovačkom pohlepom i ciničnom realpolitikom, stavile su Izrael protiv njegovih prirodnih, moralnih saveznika te učinile da postane partner režimima koji provode genocid, umjesto da stoje na strani onih koji su izloženi, preživjeli ili se opiru genocidu.

Najproblematičnije partnerstvo

Rubin je kritizirao izraelsko partnerstvo s Kinom, opisujući ga kao možda “najproblematičnije partnerstvo Izraela”.

Rekao je da je izraelska vojna trgovinska razmjena s Kinom samo vrh ledenog brijega, jer je daleko značajnija trgovinska saradnja izraelskog tehnološkog sektora s Kinom.

Istaknuo je da su kineske vladine kompanije uložile velika sredstva u firme specijalizirane za osjetljive tehnologije u Izraelu, koje privlači povoljnija klima za ulaganje s manje prepreka od onoga s čime bi se Kina mogla suočiti u drugim zapadnim zemljama, posebno u cyber aktivnostima.

Izraelski čelnici mogli su se pretvarati prije deset godina da nisu svjesni genocida koji kineske komunističke vlasti čine nad ujgurskim muslimanima.

Ali, danas se ne mogu pretvarati, jer je genocid nad Ujgurima najorganiziranija i najsustavnija kampanja etničkog čišćenja od samog Holokausta, kazao je.

Pisac je, također, kritizirao saradnju Izraela s drugim vladama, među kojima je i etiopska vlada, koja provodi vojnu kampanju protiv regije Tigray.

Prema njegovim riječima, Izrael je etiopskoj vojsci dostavio vojne dronove i druga teška vojna vozila.

Hapšenja i masovna gladovanja

Istaknuo je da je prošla skoro godina od kako etiopski premijer Abiy Ahmed vodi vojnu kampanju protiv regije Tigray u sjevernoj Etiopiji, iako je obećao brzi rat, a odbrambene snage Tigraya uspješno su se suprotstavile napadu etiopske vojske.

Stoga se rat Abiy Ahmeda na tom području pretvorio u genocidnu kampanju popraćenu hapšenjima i masovnim gladovanjem.

Autor je pojasnio da Izrael nema strateški razlog za vojnu saradnju s Etiopijom, te da je Tel Aviv dostavio ovo oružje etiopskom premijeru Abiy Ahmedu iako je znao da će ga upotrijebiti protiv manjine u regiji Tigray.

Ono što izraelski čelnici rade nije mudra realpolitika, jer Abiy Ahmed neće nastaviti zauvijek vladati Etiopijom, a sjećanja na ono što se dogodilo dugo će ostati urezano u pamćenje stanovnika regije Tigray, kao i drugih žrtava premijera Etiopije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti