Skresan spisak za glasanje putem pošte: Do sada skinuto 30.000 imena, među njima i 411 umrlih

0

Centralna izborna komisija je do sada na biračkom spisku otkrila 411 preminulih osoba prijavljenih za glasanje putem pošte, kazao je za Oslobođenje Željko Bakalr, predsjednik CIK-a.

– Nedavno se u medijima pojavila tvrdnja jednog čovjeka da mu je majka, koja je umrla, prijavljena za glasanje putem pošte. Provjerili smo ovaj slučaj i otkrili da se ne radi o njegovoj majci, nego o ženi koja ima isto ime i prezime. Te dvije žene su različito godište, a, naravno, i svi ostali lični podaci im se razlikuju, kazao je Bakalar.

Napomenuo je kako je CIK do sada zaprimio 153.000 prijava za glasanje putem pošte. Do sada je ovaj spisak skraćen za oko 30.000 hiljada.

Prema njegovim riječima, u velikom broju slučajeva ljudi su više puta slali PRP obrazac, koji se koristi za prijvau za glasanje putem pošte. Nakon izvršenih provjera, u ovakvim slučajevima je u obzir uzimana samo jedna prijava. Nakon što su na ovaj način obavljene sve korekcije CIK je, istakao je Bakalar, prvi put objavio cijeli spisak birača za glasanje putem pošte, kako bi on bio dostupan javnosti i kako bi svi koji to žele mogli prijaviti eventualne uočene nepravilnosti.

– S obzirom da su u izbornom procesu svi rokovi kratki, nakon objave spiska dali smo rok od 48 sati za prijavu nepravilnosti. U tom periodu zaprimili smo 3.500 žalbi ljudi, koji tvrde da su prijavljeni za glasanje putem pošte, iako žive u BiH. Naravno, da bi ovakve žalbe bile uvažene, svi podnosioci moraju dostaviti i dokaze da zaista žive u BiH, dodao je Bakalar.

Napomenuo je da čak i ako se ne otkriju svi slučajevi lažnog prijavljivanja za glasanje putem pošte, moguće je na sam dan izbora spriječiti ovu vrstu prevara.

– Ako bilo koji birač na dan izbora, prilikom pokušaja glasanja na redovnom biračkom mjestu, otkrije da je prijavljen za glasanje putem pošte može glasati na nepotvrđenom glasačkom listiću. Nakon što pristignu glasovi putem pošte prvo ćemo ih provjeriti sa nepotvrđenim listićima. Za sve one biračke koji su glasali nanepotvrđenim listićima bit će odbačeni glasovi putem pošte, ako se eventualčno pojave, pojasnio je Bakalar.

Naglasio je kako su do sada otkriveni brojni slučajevi u kojima ima elemenata krivičnog dijela.

– Mi pokušavamo ustanoviti ko je lažno popunio PRP obrazac za glasanje putem pošte. Ako otkrijemo takve osobe prijavićemo ih. Međutim, u cijeli problem treba da se uključi i pravosuđe. Već su nam se pojedina tužilaštva javljala u vezi sa ovim slučajevima, tražeći da im dostavimo potrebne informacije, što smo i učinili, ali Tužilaštvo BiH nas do sada nije kontaktiralo, kazao je Bakalar.