20.06.2024.
HomeNovostiSkica za portret gubitnika: Kako su Dodika izdali i "tata" Vučić i...

Skica za portret gubitnika: Kako su Dodika izdali i “tata” Vučić i “majčica” Rusija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik već godinama govori kako je potrebno ukinuti OHR. Tu priču je posebno intenzivirao nakon ostavke još uvijek aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka i imenovanja njegovog nasljednika Christiana Schmidta.

Kako bi pokušao zaustaviti ovo imenovanje i Schmidtov dolazak u BiH obratio se dvjema državama od kojih je očekivao najveću podršku, Srbiji i Rusiji.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mu je jasno stavio do znanja da od njega takvu vrstu podrške neće imati. Nakon sastanka sa Dodikom, kao i čelnicima RS-a Vučić je otvoreno kazao da će se sastajati i razgovarati sa Schmidtom.

Nešto duže je trajala iluzika da će Rusija zaustaviti Schmidtovo imenovanje. Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov je otvoreno najavio da će Rusija uložiti veto u Vijeću sigurnosti na Schmidtovo imenovanje. Sinoć je održana sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se raspravljalo o BiH. Međutim, Rusija je malo “galamila”, ali veto nije uložen. Time je Dodik očigledno izgubio uporište i u svom drugom uporištu. Nakon “tate” Vučića, podršku mu je uskratila i “majčica” Rusija.

– Teoretski vjerujem da Dodik nije ni očekivao veliku podršku, odnosno da je to više priča koja se tiče unutrašnjih prilika u RS. On želi da pokaže tu dosljednost u priči o visokom predstavniku, koju je “zajahao” još prije nekoliko godina, a to je da nam ne treba visoki predstavnik, da ne treba bilo ko da bude tutor u BiH. S druge strane, potpuno je svjestan da ni kod koga nema podršku i ta njegova priča je više za glasače u RS-u . Nije on baš nerealan da ne zna šta se dešava, ali, prosto, pošto je “zajahao” tu priču, mora ići od kraja, ocijenio je banjolučki analitičar Srđan Puhalo.

Pitali smo ga da li su ovim potezima Srbija i Rusija pokazale da su se odrekle Dodika, ili da su barem počeli da mu okreću leđa.

– Mi ne znamo koliko oni “dižu ruke” od njega, ali je jasno da oni situaciju u BiH gledaju drugačije. Pitanje je koliko je njihova moć da nametnu neke odluke na međunarodnom nivou realna i velika. Vjerujem da Vučić igra na kartu dobrih odnosa sa Njemačkom, što je i rekao negdje. Rusija prosto pokušava da stvori privid da se i ona nešto pita, mada je sasvim jasno da je usamljena kada su ove stvari u pitanju. Mislim da se oni još uvijek ne odriču tako lako Dodika, jer pitanje je da li imaju rezervnog igrača u RS-u. Ja mislim da nemaju i zato nisam siguran da će tako lako da ga se odreknu, ali da su dali sve od sebe, odnosno da su pokazali da je njihova moć limitirana, to je sasvim sigurno, naglasio je Puhalo.

Nakon sinoćnje sjednice Vijeća sigurnosti nestala je čak i najmanja nada kod svih onih koji su priželjkivali poništenje imenovanja Cshristiana Schmidta na čelo OHR-a. On dolazi 1. avgusta i ta činjenica je sada jasna čak i najvećim oponentima.

– Pitanje je koji su njegovi naredni koraci, odnosno od koga ima punu podršku. Ono što je mene iznenadilo je naprasna ostavka Inzka, jer da su u Vijeću za provedbu mira htjeli da se nastavi ovakva politika, Inzko ne bi nikad otišao jer je on velemajstor za status quo. Sada je pitanje da li će sa Schmidtom doći do neke nove dinamike, nekih novih poteza, do neke nove i drugačije aktivnosti, odnosno da li to znači da novi čovjek donosi nova pravila igre i da će visoki predstavnik imati ponovo neku veću težinu u BiH nego što je to bilo za vrijeme Inzka, Schwartza Schillinga i slično, pita Puhalo, a zatim daje i svoju procjenu:

– Vjerujem da hoće, samo ne mogu reći u kojoj mjeri. Inzko je prespavao najveći dio svog mandata i izgleda da je neko shvatio da je potrebna “nova krv” u OHR-u i otuda Inzkova naprasna ostavka i odmah ulijetanje Schmidta kao nekoga ko je već bio pripremljen, čini mi se, odnosno nekoga oko koga su se već dogovorili.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti