03.03.2024.
HomeNovostiSkandalozno: ”Zlatni studenti” na biro, a tatini sinovi u Klinički centar...

Skandalozno: ”Zlatni studenti” na biro, a tatini sinovi u Klinički centar Tuzla

I dok se u vrijeme pandemije stanovništvo borilo za svoje živote i živote svojih ljudi, u vanrednoj situaciji su na UKC Tuzla počeli raditi novi doktori medicine koji imaju rodbinske i druge veze u ovoj ustanovi.

Kada je portal Crna Hronika prvi pisao o nepotizmu na konkursima u UKC Tuzla, javnost je sa podijeljenim mišljenjima posmatrala situaciju. Istina je na kraju izašla na vidjelo, a Federalna inspekcija, Transparency International i drugi provjeravaju  navode o organizovanom krimalu.

I dok se u vrijeme pandemije stanovništvo borilo za svoje živote i živote svojih ljudi, u vanrednoj situaciji su na UKC Tuzla počeli raditi novi doktori medicine koji imaju rodbinske i druge veze u ovoj ustanovi.

Redakciji su se nekoliko puta javljali studenti okupljeni oko Facebook stranice Studenat. U anonimnom razgovoru za portal poslali su  nekoliko neoborivih dokaza da je na UKC Tuzla posao dobijen na osnovu rodbinskih veza.

Nepotizam i stranačka zapošljavanja su nastavljeni na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. Jedina je razlika u tome što aktuelni menadžment, za razliku od svih prethodnih, raspisuje konkurs za radna mjesta na kojima se medicinsko i nemedicinsko osoblje zapošljava na neodređeno vrijeme.

Direktor Vahid Jusufović zaposlio je svog sina

Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla, zaposlio je svoga sina Emira u zdravstvenu ustanovu kojom rukovodi. Kaže da je zaposlen putem projekta „Tražim poslodavca“, kojeg mu i nije bilo baš teško pronaći. Trenutno je, kaže, angažovan u Respiratornom centru.

„On se redovno prijavio dobio vaučer, na vaučeru pisalo u obradi, ima validnu dokumentaciju i ja sam ga primio“, objašnjava direktor UKC-a Tuzla za Federalnu televiziju.

Iako je Jusufović imao direktan utjecaj na zapošljavanje sina, negira da se radi o sukobu interesa: „Znate kako sam utjecao? Potpisao sam to rješenje, eto kako sam utjecao. Nije to sukob interesa. Ovdje radi toliko doktora i doktorica, medicinskih sestara i tehničara čija isto tako djeca ovdje rade“.

,,Sin direktora Jusufovića nije imao završen državni ispit za vrijeme trajanja raspisivanja vaučera o kojem se priča. Jusufović je polagao državni 31.10. a prijavio se na izvlačenje Vaučera mnogo ranije. Stoga, zaposlio se bez uvjerenja o položenom državnom ispitu, osim ako ga nije dobio isti dan. Obični narod taj papir čeka dvadeset dana.

Na spiskovima za prvi rok 26.09. nije se našlo njegovo ime, a imamo svjedoke koji su vidjeli Emira Jusufovića kako u prisustvu svog tate stiže na polaganje državnog ispita”, kažu sa stranice Studenat za portal Crna Hronika.

Kako su Sabina Kušljugić i Ena Smajić položile Sudsku medicinu dan pred ,,lockdown”

Na identičan način kao Emir Jusufović posao na UKC Tuzla su dobili i Sabina Kušljugić, kćerka doktorice Zumrete Kušljugić, Ena Smajić, kćerka doktorice Jasmine Smajić, šefice Respiratornog centra.

,,11.03.2020. bio je zakazan ispit iz Sudske medicine. Studenti su bili raspoređeni kod 2 profesora: prof. Kešetovića i prof. Tuce. Međutim, usljed pandemije i lokdauna, ispit se odgađa za 2 sedmice. Ali odgoda ispita nije važila za sve. Kolegice Ena i Sabina ipak tog 11.03. izlaze na ispit i polažu Sudsku medicinu, čime završavaju svoj studij. Isti dan slike objavljuju na društvenim mrežama.

Prema riječima studenata, Sabina je taj dan bila raspoređena kod prof. Tuce, kod kojeg pada ispit. Ali po svjedočenjima mnogih kolega, prof. Kušljugić, Sabinina majka, isti dan interveniše i ona polaže ispit kod prof. Kešetovića”, nastavlju sugovornici.

,,Nije slikala indeks, nije se ni slikala taj dan uopšte. Nego je na taj datum objavila random sliku u mantilu sa vježbi i napisala da je diplomirala. Čak je u svojoj grupi i odgodila slavlje diplomskog, pa nakon sat vremena napisala da će ipak biti slavlje.

Kao što se vidi na priloženim slikama i prepiskama studenata, cilj ove žurbe sa polaganjem ispita je bilo pristizanje na polaganje državnog ispita”, dodaju sagovornici za portal Crna Hronika.

Kao što se vidi na priloženim slikama i prepiskama studenata, cilj ove žurbe sa polaganjem ispita je bilo pristizanje na polaganje državnog ispita”, dodaju sagovornici .

Enina drugarica, Nejra Bećarević (kćerka Munevere Bećarević, bivše predsjednice Upravnog odbora UKC-a i aktuelne direktorice Doma zdravlja Banovići), koja je u novembru zaposlena na Klinici za psihijatriju, po svjedočenjima mnogih, u decembru se uopšte nije mogla pronaći na spisku FZZZ-a.

Njen zahtjev (kojeg vjerovatno nije ni predala) nije bio niti “u obradi,” niti “na čekanju.” Nejra je još u toku svoje završne godine bila na raznim edukacijama iz oblasti Psihijatrije i ima svoje “Psihološko savjetovalište UM.” Tako da je očigledno da joj je radno mjesto na ovoj klinici unaprijed bilo rezervisano”, pišu sa Studenata.

,Dakle, sigurno je da sredstva za sufinansiranje njihovih zapošljavanja nisu potekla od FZZZ-a. Da li su bila uopšte potrebna sredstva ili je bila dovoljna odluka direktora?

Napominjemo da je Enina majka anesteziolog, a otac ortoped (oboje zaposleni na UKC-u), dok je Nejrina majka dugogodišnji član Upravnog odbora UKC-a i direktorica DZ Banovići.

Nakon objavljivanja priloga na FTV 12.02., spiskovi sa stranice FZZZ su magično nestali”, dodaju na kraju sagovornici.

Šta kažu iz Udruženja studenata MEDICUS

„Ima zaista jako dobrih i kvalitetnih studenata koji su bili izvanredni studenti tokom svog studiranja, zlatni studenti, koji su čekali godinama na zaposljenje i godinama na specijalizaciju koju na kraju nisu uspjeli ni dobiti te su se odlučili da odu van granica BiH.

Znam slučajeve gdje su kolege bile primorane da postanu članovi određene partije da bi dobili posao na UKC-u ili domu zdravlja“, navodi Alisa Dedić, predsjednica Studentskog vijeća Medicus Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Svi prethodni menadžmenti UKC-a su zapošljavali bez konkursa. Tako su, između ostalih, zaposleni sin Senada Alića, kantonalnog skupštinskog zastupnika, i kćerka Envera Bijedića, zastupnika u državnom parlamentu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti