Skandal u FSBiH: Kažnjen jer se lažno predstavljao kao doktor, ima li elemenata krivičnog djela?

0

Novi skandal potresa sport u našoj zemlji, a ovaj put u vezi je s malim fudbalom, odnosno klub iz Premijer lige Bosne i Hercegovine u futsalu, piše Faktor.

Roberto Cukiatti iz FC Salines Tuzla u zapisniku utakmica tokom cijele sezone predstavljao se kao doktor iako nema adekvatnu diplomu i kvalifikacije (inače je fizioterapeut)!

Stoga je pet premijerligaških klubova (GFC Sarajevo, HFC Zrinjski, MNK Bosna Kompred Tuzla, MNK Mostar SG i MNK Sloga Gornji Vakuf/Uskoplje) preko Komiteta za takmičenje FSBiH podnijelo zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, a Disciplinska komisija (DK) Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FSBiH) na sjednici od 6. aprila kaznila je Cukiattija i Salines.

Lažni doktor morat će platiti 1.000 KM, a njegov klub “olakšan” je za 2.000 KM.

Nova prijava Disciplinskoj komisiji

Međutim, tu nije kraj ove sage. Naprotiv, čini se da je samo početak. Bosna Kompred je posredstvom advokata Suada Suljića dostavila novi dopis na adresu FSBiH, upućen Igoru Portneru, stručnom saradniku za upravljanje događajima.

Portner je prvobitno “odgovorio” tako što je poslao odluke o kazni koju je DK FSBiH izrekla 6. aprila, ali je Suljić objasnio da Bosna Kompred Cukiattija i Salines prijavljuje o drugoj osnovi.

– Kao punomoćnik MNK Bosna Kompred iz Tuzle želim da istaknem da smo podnijeli disciplinsku prijavu protiv Roberta Cukiattija i FC Salines, a po neposrednom saznanju je to učinio i HFC Zrinjski Mostar. Vaša dužnost je da zaprimljene prijave dostavite Disciplinskoj komisiji koja će donijeti odluku.

Ukoliko je riješeno, onda će donijeti odluku da se prijave odbacuju, a ako nije riješeno, onda će meritorno rješavati po prijavama. Vi nemate pravo da uskratite proslijeđivanje zaprimljenih disciplinskih prijava na Disciplinsku komisiju, niti smijete da prejudicirate odluke Disciplinske komisije, a što upravo jeste u prethodnom mailu.

Ovim putem zahtijevamo da i nama kao punomoćnicima MNK Bosna Kompred i HFC Zrinjski Mostar dostavite dokaz da su zaprimljene prijave proslijeđene Disciplinskoj komisiji na postupanje, u protivnom ćemo Vaše postupanje tretirati kao zloupotrebu službenog položaja i shodno tome poduzeti dalje korake – piše u dopisu koji je Suljić jučer uputio u FSBiH, uz dodatak:

– Neosporna je činjenica da su donesene odluke usmjerene na činjenicu da je na utakmicama Premijer Futsal lige od strane FC Salines lažno prijavljen Roberto Cukiatti kao doktor iako imenovani nema diplomu doktora, već je fizioterapeut, ali cilj disciplinskih prijava nije bio da se dokaže da je FC Salines lažno prijavio ljekara što je nesporno iz navedenih odluka, već da se imenovani prijave zbog kršenja Propozicija takmičenja i COVID-protokola jer nisu imali licenciranog doktora na utakmicama, što predstavlja disciplinsku odgovornost za prekršaj organizacije utakmice i Plana mjera i procedura COVID-19 za odigravanje utakmica Premijer futsal lige i Kupa BiH u futsalu bez prisustva publike, sezona 2020/2021.

Posao za Tužilaštvo BiH?

Dakle, Roberto Cukiatti i FC Salines su prijavljeni za druge prekršaje o kojima Disciplinska komisija FSBiH nije odlučila prilikom rješavanja prije donošenja odluka.
Zahtijevamo da nam odmah dostavite dokaze da su disciplinske prijave dostavljene Disciplinskoj komisiji na dalje postupanje.

Ukoliko to ne učinite, onda ćemo o svemu obavijestiti postupajuću tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Vedranu Mijović jer ovo što rade u konkretnom slučaju pojedinci iz FSBiH predstavlja pravno nasilje sa elementima niza krivičnih djela – napisao je Suljić.

Suljića smo kontaktirali danas, a za Faktor je potvrdio kako odgovor iz Saveza danas do 14 sati još nije dobio.