“Skandal na Balkanu” na naslovnicama medija u Ukrajini

0

Ukrajinski mediji danas bruje o “skandalu na Balkanu” a tiče se pravoslavne ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, tvrdeći da je skandal izazvala ruska strana.

Portal Depo.ua prenosi BBC-evu priču o ikoni koja je stara 300 godina koju je Dodik poklonio Lavrovu 14. decembra te dodaje medijske tvrdnje da je ikona “pronađena u Lugansku” u Ukrajini.

Izvor: Screenshot

Ukrajinski mediji prenose i izjavu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova ove države koji je 16. decembra izjavio da su oni upoznati sa situacijom te da je ukrajinsko veleposlanstvo poslalo službenu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći objašnjenje i detaljne informacije o porijeklu ikone i okolnostima slučaja.

Ukrajinska strana takođe očekuje i sastanak sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH koji se treba održati u narednim danima, rekao je glasnogovornik Oleg Nikolenko koji je dodao da su o skandalu prvobitno saznali iz medija.

Kako je izvijestio ukrajinski portal “Apostrophe”, ukrajinska vojska je 2019. godine u mjestu Širokino, Donjecka regija, otkrila vrijednu zbirku umjetničkih djela koja su se smatrala izgubljenim.

Izvor: Screenshot

Interesantno je kako se ukrajinski mediji poput cacds.org i Depo.ua povezuju ovaj skandal sa onim iz septembra kada je Maria Zakharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, izazvala diplomatski skandal svojom šalom upoređujući posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Washingtonu sa scenom iz filma “Sirove strasti”.

Izvor: Screenshot

Oni navode da “ovakvo ponašanje ruskog ministra vanjskih poslova i diplomatski incident u BiH nije izuzetak od pravila, već norma moderne kremaljske diplomatije”.

Ukrajinski Centar za studije vojske, konverzije i razoružanja tvrdi da posljednja posjeta Sergeja Lavrova Balkanu tokom koje je dao brojne “tradicionalne izjave s elementima zastrašivanja i ucjene”, koje su “trebale pokazati da Moskva ima utjecaj na BiH, a posebno na njene odnose s EU i NATO-om, doživjela diplomatski šamar nakon što su članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda Komšić i Džaferović bojkotovali susret sa njim”.

Na taj način, navodi Centar, sva pažnja međunarodne zajednice bila je usmjerena na “malu” BiH umjesto na “veliku” Rusiju.

U kontekstu ekonomske i sistemske krize u Rusiji, Depo.ua tvrdi da je Kremlj izgubio priliku da pruži bilo kakvu adekvatnu podršku Srbima na Balkanu. Razlog tome je, kako tvrde, učinak ruske diplomatije u regionu koja je poticala revanšistički osjećaj među Srbima i provocirala sitne svađe između susjednih naroda, koji su nedavno započeli proces pomirenja nakon krvavog rata.

Tu se postavlja prirodno pitanje – da li balkanski Srbi zaista trebaju takve „saveznike“, zapitao se autor teksta Depo.ua te dodao da želi vjerovati da nijedan član Predsjedništva BiH neće doći na sljedeći sastanak s Lavrovom.