Sječa direktora i upravnih odbora u TK, Vujović upozorava na nezakonitost

0

Nepun mjesec nakon što su SDP, PDA, Naša stranka i SBB preuzeli vlast u Tuzlanskom kantonu, počeli su smjenjivati nepodobne kadrove u upravnim odborima finansijski najunosnijih javnih preduzeća i institucija.

PALE MASKE

Tako je Vlada TK-a na vanrednoj sjednici razriješila upravne odbore Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Službe za zapošljavanje TK-a, dok je privremeno imenovala UO Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO).

Vlada Tuzlanskog kantona je zatražila i razrješenje članova nekoliko nadzornih odbora javnih preduzeća

Kao i svaki saziv vlasti prije njih, računajući i Vladu koju je vodila SDA, a od koje se nova vlada toliko želi distancirati po načinu djelovanja, i SDP-ova vlada je kao prioritet vidjela smjenu kadrova, odnosno zaposjedanje najkorisnijih institucija i ustanova. Godišnji finansijski plan UKC-a je veći od 100 miliona KM, dok je ZZO TK-a u ovoj godini planirao ostvariti oko 280 miliona KM prihoda. Služba za zapošljavanje je “najsiromašnija” sa budžetom od oko 30 miliona KM u ovoj godini. U prošlosti se pokazalo da je svaka novoimenovana vlada prvo krenula sa upravnim odborima u ovim institucijama i ustanovama, nakon čega su uslijedile druge, kao i školski odbori.

U opoziciji smatraju da je smjenom pomenuta dva upravna odbora prekršen zakon, te da je pala maska nove vlade koja se postavljala kao reprezent novih vrijednosti.
– Smijenjeni upravni odbori su imenovani prije manje od godinu i to u redovnoj proceduri na period od četiri godine, što znači da se ne bi smjeli tek tako smjenjivati. Mogu se smjenjivati ako želite pokazati da ste iznad zakona. Naravno da dolazak nove vlade uvijek znači i smjenu starih kadrova i to je sasvim jasno i opravdano, ali samo ukoliko se radi po zakonu. Rizikujemo da svi ovi smijenjeni članovi upravnog odbora tuže Kanton i naplate se od novca građana, kazao nam je Žarko Vujović (SDBiH), donedavni predsjednik Skupštine TK-a.

ZAKON PO MJERI PDA

Iako su upravni odbori smijenjeni, novi nisu imenovani, čak ni privremeni, ali njihovo imenovanje se očekuje uskoro. Uskoro se može očekivati i smjena aktuelnog i nedavno imenovanog direktora UKC-a Vahida Jusufovića (SDBiH), protukandidata Jasminu Imamoviću za gradonačelnika Tuzle. Njegova smjena bi trebala proteći glatko, jer je PDA još u junu 2018. godine izmijenila Zakon o državnoj službi, te je uvedeno da razlog za smjenu može biti neusvojen izvještaj o radu institucije kojom rukovodi direktor koji smeta, a takav izvještaj razmatra i ocjenjuje većina.