Širom svijeta obustavlja se upotreba vakcine “Johnson & Johnson”

0
Vials labelled "COVID-19 Coronavirus Vaccine" and sryinge are seen in front of displayed Johnson&Johnson logo in this illustration taken, February 9, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

SAD, Južnoafrička Republika i EU privremeno obustavljaju upotrebu vakcine protiv Covida 19 kompanije “Johnson&Johnson” poslije izvještaja o rijetkom obliku krvnog ugruška.

Registrovano je šest slučajeva nakon što je dato više od 6,8 miliona vakcina, saopštila je američka Administracija za hranu i lijekove (FDA).

“Johnson&Johnson” je pauzirao davanje vakcina u EU, koja je počela ove sedmice, prenio je BBC.

Odluka je donesena poslije sličnih slučajeva tromboze koja se pojavila poslije upotrebe “AstraZenecine” vakcine. Nakon toga uvedena su ograničenja za upotrebu ove vakcine.

FDA je saopštila da preporučuje privremenu obustavu “iz opreza”. Agencija je potvrdila da je jedan pacijent umro od komplikacija izazvanih krvnim ugruškom, a još jedan je u kritičnom stanju.

U svih šest slučajeva riječ je o ženama starosti od 18 do 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana poslije vakcinacije.

Nakon ovog savjeta, sve američke federalne države prekinule su davanje vakcine kompanije “Johnson&Johnson” do završetka dodatne istrage o njenoj bezbjednosti.

federalna.ba/Srna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here