SIPA pretresa KCUS: Sumnje na nesavjesno liječenje i zloupotrebu položaja

0

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros u osam sati vrše pretrese na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saznaje naš portal.

Pretresi se vrše po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a sve zbog navoda koji se dovode u vezu s počinjenjem više krivičnih djela.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva KS, izuzimanje predmeta vrši se pod njihovim nadzorom, a po ranije formiranim predmetima.

Kako saznajemo, pretresi se dovode u vezu s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi, kao i krivičnim djelom nesavjesnog liječnja, ali i zloupotrebe položaja.

Najvjerovatnije su povod istrage nedavna pisma anesteziologa, kao i tužbe građana koje su upućivane pravosudnim institucijama, a vezane su za nesavjesno liječenje građana od COVID-a.

Situacija na KCUS-u posebno je došla u fokus interesovanja javnosti, ali i pravnih institucija kad se u aprilu pojavilo pismo anesteziologa koji su se žalili na brojne probleme, a sve zbog korištenja “Malina respiratora” zbog kojih su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica Jelka Milićević završili na sudu.

Kasnije su uslijedili brojni otkazi i odlasci ljekara iz ove zdravstvene ustanove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here