SIPA prati nezakonito trošenje javnog novca: Šojić (ali ne Srećko) živi u Beogradu, a direktoruje u Sarajevu

0

Dragan Šojić, dugogodišnji direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, nalazi se pod lupom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog zloupotrebe službenog položaja, saznaje “Avaz”.

Prijava uposlenika

SIPA Šojića provjerava, prema nalogu Tužilaštva BiH, zbog nesavjesnog trošenja budžetskih sredstava.

Njega su, prema informacijama našeg lista, prijavili uposlenici ove državne institucije, a brojni dokazi o nepravilnostima u rukovođenju ovom službom već su proslijeđeni Tužilaštvu.

Provjerava se ustvari kako je Šojić, koji ima prebivalište u Beogradu, od dana imenovanja na poziciju direktora 2018. godine koristio službeni automobil za putovanje u ovaj grad.

Lažni nalog

Osim toga, u prijavi stoji i da je Šojić pisao lažne putne naloge za Banju Luku, Mostar i Trebinje i uzimao dnevnice čak od juna 2018. godine, za što postoji brojna dokumentacija.

U prijavi je istaknuto da je Šojić čak 200 puta putovao u Beograd o trošku države. Posebna su priča mućke s nabavkom fiktivnih softvera. Sumnja se da je na ovaj način, putem “jaranskih” firmi koje su radile nadogradnju, budžet oštećen za više stotina hiljada maraka.

Kada je u Sarajevu

U prijavi se navodi da Šojić svakog četvrtka putuje u Beograd, u kojem se nalazi njegova porodica. No, u te svrhe koristi službeno vozilo. Za skoro četiri godine potrošio je desetine hiljada KM narodnog novca. U Sarajevu se zadrži svega tri dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here