24.06.2024.
HomeNovostiSIPA izuzima dokumentaciju o Fikretovim respiratorima iz KCUS-a, "Verlaba" i FUCZ-a, samo...

SIPA izuzima dokumentaciju o Fikretovim respiratorima iz KCUS-a, “Verlaba” i FUCZ-a, samo njegovu tašnu niko ne dira

Po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Tužilaštva KS, pripadnici SIPA  izuzimaju dokumentaciju o respiratorima “Srebrene maline”.

Pretres se obavlja u kompaniji “Verlab”, koja je radila verifikaciju respiratora, ali i na KCUS-u.

U toku je pretres i Federalne uprave civilne zaštite  (FUCZ).

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za “Avaz” potvrdila da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Potvrđeno nam je u toku izuzimanje dokumentacije iz “Verlaba”, a odnosi se na verifikaciju respiratora.

Aktivnosti su pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

Prije nekoliko dana na KCUS-u su bili državni i kantonalni tužioci, ali i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Postupajući kantonalni tužioci koji su boravili u KCUS-u su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija, koja je zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS.

U koordiniranoj akciji dva tužilaštva u KCUS-u je boravio i državni tužilac Džermin Pašić. On je postupajući tužilac u predmetu „Fadil Novalić i drugi“. S njim je bio i njegov istražitelj Mirza Jamaković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti