24.05.2024.
HomeNovostiSinod srpske pravoslavne crkve insistira na pričešću istom kašičicom: "To je tradicionalni...

Sinod srpske pravoslavne crkve insistira na pričešću istom kašičicom: “To je tradicionalni način koji se primenjuje već 2 000 godina”

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da su u svim njenim hramovima na liturgijama poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od korona virusa – da u hramu ne bude više od pet osoba i da vernici ispred i oko hrama budu na propisanoj udaljenosti jedan od drugog.

U tom saopštenju je navedno, “dotični građani optužuju nas što vernike pričešćujemo iz iste čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina”.

“To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja”, naveo je Sinod.

U saopštenju se dalje kaže da je “to je isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi”.

“Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće”, naveo je Sinod.

Sinod je ponovo apelovao na sve vernike SPC da dosledno i odgovorno primenjuju sve propisane mere, posebno da u hramove ulaze pojedinačno ili u grupama do pet osoba, “za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem među njima”.

Prethodno se, u nedelju, na društvenim mrežama i u medijima pojavio snimak na kome se vernici ispred Saborne crkve u Novom Sadu pričešćuju istom kašičicom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti