24.07.2024.
HomeNovostiSindikalni protest: Ima li lijeka za Bosnalijeka?

Sindikalni protest: Ima li lijeka za Bosnalijeka?

Burna dešavanja u Bosnalijeku ne prestaju. Radnici ove firme okupljeni oko sindikalne organizacije na čijem je čelu Edhem Mulaosmanović, otvoreno su se svrstali na stranu Nedima Uzunovića, koji je, kao direktor Bosnalijeka, prvo uhapšen, pa potom pušten da se brani sa slobode zbog više krivičnih djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

MARTOVSKA SJEDNICA

Njihov cilj je, kako su jučer sami istakli, da spriječe održavanje Skupštine dioničara koju su sazvali AS Holding i Hercegovinalijek. Prema njihovim tvrdnjama, ovakva Skupština dioničara je nelegalna. Smatraju kako bi, ako ove dvije kompanije preuzmu Bosnalijek, to ugrozilo radnička prava uposlenih u ovom društvu.

– U martu je održana Skupština dioničara, koju su organizovali ovi dioničari. Na kraju je Komisija za vrijednosne papire FBiH, koja je za to nadležna, rekla da je to bila nezakonita skupština. Sada se to ponavlja, tvrdi Mulaosmanović.

Kao opravdanje za postupke uprave, sindikalisti navode odluke Ćelamovih ostataka u KVP-u

Pomenuta sjednica iz marta je ona na kojoj je izabran novi NO Bosnalijeka, a taj sastav ljudi bliskih Hasanu Ćelamu, bivšem predsjedniku KVP-a FBiH, nisu željeli upisati, iako je procedura identična onoj po kojoj je biran i sadašnji saziv. Zbog toga su i članovi KVP-a zaradili krivične prijave, a kao razlog nepriznavanja odluka sa Skupštine navođeno je odsustvo članova uprave. Direktor Uzunović tada je bio pod mjerama Suda BiH koje su podrazumijevale zabranu prilaska kompaniji.

Sindikalisti su jučer iznijeli još jedan zahtjev nadležnim institucijama.

– Odmah pristupiti dosljednoj primjeni Zakona o preuzimanju dioničkih društava, a u vezi sa zajedničkim djelovanjem AS Holdinga i Hercegovinalijeka, koji su već odavno prešli zakonski prag od 25 posto, skrivajući se iza skrbničkih računa, dodao je Mulaosmanović.

Međutim, ono što upada u oči je da radnici okupljeni oko Mulaosmanovića javno najavljuju da će suvlasnicima Bosnalijeka onemogućiti ulazak u tvornicu?!

Pojedini dioničari, iako na to imaju pravo po zakonu, već su spriječeni da uđu u kompaniju i dobiju na uvid tražene dokumente

– Koje god oni odluke izglasali na nelegalnim skupštinama, radnici Bosnalijeka su jednoglasni i mi nećemo dozvoliti nezakonit ulazak tim ljudima preko vrata ove kompanije, kazao je Mulaosmanović.

Ukoliko zaista ostvare prijetnju, desila bi se rijetko viđena situacija da uposlenici jedne firme onemogućavaju ulazak njenim suvlasnicima, jer biti dioničar neke kompanije, kao što je dobro poznato, znači biti njen suvlasnik. Pitanje je da li je to moguće i u jednoj pravnoj državi i kako bi u takvim slučajevima reagovale institucije za provođenje zakona.

Inače, ova grupa ne krije podršku Uzunoviću protiv kojeg tužilaštva BiH i KS-a vode istrage za više koruptivnih djela, kao što su pranje novca, zloupotreba položaja, organizovani kriminal i sklapanje štetnih ugovora.

O ČEMU SE NE PRIČA?

Jedna od posljedica razotkrivanja afere Bosnalijek, u okviru koje je Uzunović uhapšen pa pušten da se brani sa slobode, jeste i ta da još nije završen revizorski izvještaj koji treba da uradi revizorska kuća Deloitte. Finansijski izvještaj za 2021. Bosnalijeka nije završen zbog toga što su, kako je Oslobođenje pisalo, iz Deloittea tražili podatke od Uzunovića o nelegalnim radnjama i istragama koje se vode protiv njega i njemu bliskih ljudi, a koje im on nije ustupio. Tako je izvještaj poslužio Uzunoviću kao izgovor da unedogled odgađa Skupštinu dioničara. Međutim, u ovom sindikatu o tome ne žele govoriti.

Piše ALMIR ŠARENKAPA  / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti