19.05.2024.
HomeLifestyleSimbol proljeća: Znate li šta sve liječi ljubičica?

Simbol proljeća: Znate li šta sve liječi ljubičica?

Ljubičica se od davnina koristi u kozmetičkoj indistriji, što zbog lijepog mirisa, što zbog svojstava koje ima. Da li ste znali da je ona dobra i za zdravlje organizma? Ona čuva zdravlje srca, a pozitivno utiče i na disajne puteve.

Osim toga, koristiti se protiv glavobolje, bolesti očiju, kostiju i zglobova, protiv bolesti krvnih sudova, bubrega, bešike i mokraćnih kanala, duševnih bolesti i kože.

Cijela biljka ima ljekovita svojstva. U korijenu se nalazi saponin, a sadrži salicilnu kiselinu, alkaloid violi, i odoratin, koji je najljekovitiji deo ove biljke , eterično ulje i neke soli, vitamin C, kao i karoten

Za liječenje i pripremu ovog napitka, listove treba sakupljati u proleće. Kad je uberete, potrebno je da je osušite na prozračnom mestu, kako bi cvjetovi zadržali boju.

Od ljubičice se prave čajevi, sirupi, kapi, kupke, kao i razne masti za spoljašnju upotrebu. Ljekovita svojstva ljubičice su brojna i još ne sasvim istražena. Mi vam donosimo recept za jedan vrlo jednostavan i lak za pripremu napitak.

Za pripremu čaja od mirisne ljubičice potrebno vam je:

2 kašike osušenih i dijelova biljke
2,5 dl vode
kašika meda

Suhu mješavinu preliti hladnom vodom, staviti na ringlu i zagrijati do vrenja i nastaviti sa kuhanjem još pet minuta. Procijedite i sačekajte da se ohladi,pa kad je čaj mlak, dodajte i kašiku meda.

Čaj se pije tri puta na dan.

 

 

stillmagazin

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti