24.05.2024.
HomeNovostiŠest novih slučajeva korona virusa u BiH

Šest novih slučajeva korona virusa u BiH

U Bosni i Hercegovini jutros su potvrđeni novi slučajevi zaraze korona virusom. Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin Dizdar, dva nova slučaja potvrđena su u Mostaru dok su četiri slučaja potvrđena u Konjicu. Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini sada iznosi 45.

Ono što je najbitnije u narednim danima je #OstaniteKuci, što je i naredba nadležnih.

Smanjiti kretanje, ostati kod kuće i biti disciplinovan, poruke su iz Italije za građane BiH.

13:11 – Postavljaju se šatori sa krevetima na osam graničnih prijelaza u BiH. Pročitajte na kojima na OVOM LINKU.

13:01 – Telefonom iz Milana se u emisiju televizije N1 Newsroom javio Dragan Mihaljević, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Italiji, koji je navodio koliko je ozbiljna situacija u vezi sa korona virusom u toj zemlji.

“Situacija je jako ozbiljna. Iz dana u dan imamo sve veći broj zaraženih, samo je juče u Italiji novozaraženih otkriveno 4.207 osoba, a ukupan broj zaraženih je 35.700. Radi se o slučajevima kod kojih je otkrivena zaraza, ali moramo znati da Italija ima 60 miliona ljudi i da je nemoguće uraditi testove na sve ljude”, istakao je Mihaljević. Šta je još izjavio Mihaljević, pročitajte OVDJE.

12:55 – Viši sud u Beogradu odredio je pritvor od 30 dana za D. P., dok je I. B. zabranio da napusti stan, uz primjenu elektronskog nadzora, zbog nedozvoljene prodaje zaštitnih maski preko internet stranice po značajno uvećanoj cijeni.

12:49 – Iz mesne industrije Ovako apeluju na građane da ne dižu paniku, proizvodnja piletine kao i proizvoda od pilećeg mesa se odvija prema planiranoj dinamici za ovaj dio godine.

12:43 – Vlada Republike Sprske je na današnjoj sjednici donijela Odluku o zabrani izazivanja panike na teritoriji RS za vrijeme trajanja vanredne situacije. Ovom odlukom zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir te ometa rad organa. Predviđene su novčane kazne do 9.000 KM. Detalje donosimo na OVOM LINKU.

12:36 – Od 14 sati se zatvara državna granica sa Srbijom za sve osobe. Detalji OVDJE.

12:31 – Testiranje osoba koje su prema procjeni (a na osnovu prethodno dostavljenog upitnika) epidemiološke službe bile najpodložnije za prenos virusa, urađeno za četiri osobe u srijedu 18.3. 2020. Rezultati testova koji su nam jutros dostavljeni potvrdili su prisustvo virusa COVID-19 kod sve četiri osobe. Riječ je o direktoru kompanije “Igman” Konjic i tri osobe koje nisu uposlenici “Igmana” a bile su u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, saopćeno je iz ove bh. kompanije.

12:26 – Epidemiolog i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Zoran Radovanović ocijenio je da su potrebne dvije do tri sezone bi se zarazna bolest poput korona virusa “ukrotila” u jednoj sredini i da mu proljeće naredne godine zvuči kao razumna procjena roka u kojem bi društvo moglo da se izbori sa tim virusom. Šta je još poručio epidemiolog Radovanović pročitajte OVDJE.

12:14 – Na Graničnom prijalezu Gradiška zaustavljen autobus koji je stigao iz Slovenije, a u kojem se većinom nalaze državljani BiH. Putnicima nije dozvoljen izlazak, a prema riječima ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, svi putnici će biti, pod policijskom pratnjom, sprovedeni do zdravstvene ustanove gdje će biti testirani. Vijest čitajte OVDJE.

11:53 – Prema zvaničnim statistikama, 85.778 osoba koje su se zarazile korona virusom Covid-19 su se u potpunosti oporavile danas do 11 sati, što predstavlja porast od oko osam hiljada osoba od ponedjeljka.

11:38 – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine kazao je danas da će banke uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita. Detalji na OVOM LINKU.

11:39 – S obzirom da zbog širenja virusa korona na domaćem tržištu, između ostalog, nedostaju zaštitne maske, Privredna komora Republike Srpske anketirala je domaća privredna društva tekstilne industrije u cilju iznalaženja rješenja ovog problema. Vijest pročitajte OVDJE.

11:29 – Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Jedinice granične policije Brod i to: A. M., Č. S., P. B., I. D., i G. I.

11:21 – Djelatnici Policijske stanice Glamoč u srijedu, 18. marta, uhapsili su 51-godišnjeg I. S, vlasnika caffe bara “Sušek” u Glamoču, zbog nepoštivanja odluke o zabrani rada ugostiteljskog objekta. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

11:13 – S obzirom na trenutno vanredno stanje u Bosni i Hercegovini uzrokovano širenjem korona virusa, programeri iz kompanije Atlantbh su odlučili da naprave live mapu sa statistikom te brojem zaraženih po gradovima u Bosni i Hercegovini. Mapu možete pronaći OVDJE.

11:09 – Planirano okupljanje “Prijatelja” odgođeno je zbog problema koje je u Hollywoodu izazvao korona virus, objavili su u srijedu izvori u filmskoj industriji.

Specijalna epizoda trebala se snimati idućeg tjedna na izvornoj pozornici u Burbanku u Kaliforniji, a emitirati u svibnju na HBO Max streamingu.

11:03 – Njujorška berza objavila je u srijedu da će privremeno zatvoriti svoje prostorije za trgovinu i preći na potpuno elektroničko trgovanje zbog izbijanja korona virusa. Detalje čitajte OVDJE.

11:00 – Bosanskohercegovači auto-moto klub (BIHAMK) saopćio je da su ih kontaktirali iz Granične policije BiH o tome da je i Hrvatska zatvorila sve granične prijelaze prema BiH.

10:58 – U Trebinju policajci otkrili dvije osobe koje nisu poštivale rješenja o izolaciji.

10:41 – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS pozvalo je građane da pruže podršku zdravstvenim radnicima koji su u “prvim redovima” borbe za suzbijanje širenja korona virusa. Pokrenuli su online “dnevnik” za ostavljanje poruka ljekarima i medicinskom osoblju koje se svakodnevno bori da pruži pomoć oboljelim građanima i ne dođe do kolapsa sistema.

10:28 – Prosječna starost Italijana koji su do sada umrli od virusa korona iznosi 80,5 godina, navodi italijanski Institut za javno zdravstvo. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

10:21 – Online nastava za srednjoškolce u Republici Srpskoj počinje 23. marta.

09:58 – Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, objavljenog juče u popodnevnim časovima, u Republici Srpskoj nisu registrovane nove osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Detalje donosimo OVDJE.

09:55 – Nova dva slučaja zaraze korona virusom potvrđena su u Mostaru, javlja reporterka N1 Tina Jelin – Dizdar.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je direktor KBC Mostar Ante Kvesić. Ukupno je pet zaraženih u gradu na Neretvi. U Konjicu je registrovano prvih četvero zaraženih

09:47 – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump odobrio je nacrt zakona kojim se omogućava besplatno testiranje Amerikanaca na korona virus.

Trump je u pisanom saopćenju potvrdio da je ratifikovao nacrt pod nazivom “Prvo porodica: Zakon o borbi protiv koronavirusa“.

09:40 – Bh. ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević kazala je kako je situacija u toje zemlji slična kao i u ostalim evropskim državama. Do jutros su imali 572 zaraženih osoba. U stalnom su kontaktu s našim državljanima koji žive i rade u toj zemlji, ali i u susjednoj Slovačkoj gdje imaju brojne probleme.

Vanredno stanje u Češkoj proglašeno je 13. marta što je uzrokovalo brojne probleme našim građanima koji su se tu zatekli, ali i u Slovačkoj gdje su bili na radu, a sada su ostali bez posla.

“Pokrenuli smo 24-satni broj za hitne slučajeve, radili smo cijeli vikend u punom kapacitetu, održavamo kontakte s našim građanima koji su većinom u izolaciji i situacije u kojima su se našli su nevjerovatne”,kazala je Mlinarević u Novom danu.

09:28 – Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić rekao je za N1 kako je najviše pitanja upućenih Ambasadi BiH u toj zemlji u vezi povratka svojim domovima.

Za Novi dan istakao je da, kao i sve zemlje u svijetu, Austrija ima veliki problem u vezi pandemije korona virusa i da su podaci da je dnevno oboljelih oko 1.843 i da je pet smrtnih slučajeva.

09:05 – Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) poziva sve privredne subjekte, kojima su naredbama federalnog Štaba Civilne zaštite,te drugim naredbama i odlukama nadležnih organa općina i gradova u FBiH i BiH, naređene dodatne mjere dezinfekcije i zaštite radnih i drugih površina, kao i one koji imaju potrebe za vršenjem višestrukih ili jednokratnih poslova dezinfekcije, da te mjere poduzmu odmah i bez ikakve zadrške. Vijest donosimo OVDJE.

09:07 – Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) u najkraćem roku će pristupiti donošenju podzakonskih akata kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata virusa „COVID-19“ na bankarski sistem, građane i privredu u Federaciji BiH, rečeno je iz te agencije.

08:52 – Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja korona virusa (COVID-19) u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

“Postupanje federalnih inspektora koji vrše sanitarni nadzor putnika na graničnim prijelazima je blagovremeno usklađeno s naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, prema kojim se primjenjuju Procedure zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prijelaza na područje Federacije BiH i njihovog stavljanja pod zdravstveni nadzor, odnosno obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana. Napominjem da su naredbom Federalnog štaba civilne zaštite dodatno precizirane i procedure u vezi sa sanitarnim nadzorom nad vozačima vozila u međunarodnom transportu”, poručuje direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

08:48 – Demokratska fronta poziva ministra zdravstva u Vladi Hercegovačko – neretvanskog kantona Gorana Opsenicu da odmah podnese neopozivu ostavku na mjesto ministra zdravstva u HNK, saopćeno je iz ove stranke.

08:46 – Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je održalo prvu video-konferenciju na kojoj je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković zamolila sve šefove diplomatsko konzularnih predstavnika da pomognu u nabavci respiratora i u borbi protiv neophodne medicinske opreme potrebne u Bosni i Hercegovini u borbi protiv virusa COV/19.

08:43 – Evropska centralna banka (ECB) aktivirala je hitni paket u iznos od 75 milijardi eura za olakšavanje posljedica izazvanih pandemijom korona virusa. Više detalja na OVOM LINKU.

08:41 – Direktor Fedralne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je kako će u narednim danim biti donesene pooštrene nove mjere, a da se razmatra i uvođenje zabrane kretanja ukoliko to bude potrebno.

Govoreći za Novi dan, Solak je zamolio građane da poštuju mjere kako im se ne bi izricale sankcije jer je cijeli svijet u teškoj situaciji.

“Zabranjena su okupljanja, a to znači i tradiconalna i vjerska, ako nema svadbi u hotelima nema ni u kućama, na sahranama samo uži krug porodice, nema skupnih aktivnosti ni u parkovima. Znam da je roditeljima teško zbog djece, ali ostanite kući što duže možete, ako izlazite radite to u grupi najvećoj do pet ljudi. Radimo sve da zaštitimo vaše zdravlje”,rekao je Solak u razgovoru sa našom Almom Dautbegović – Voloder.

08:40 – Većina aviokompanija reducirala je letove iz i prema Sarajevu kao prevenciju širenja koronavirusa, dok su neke u potpunosti otkazale letove za naredni period. Već danas bilježimo dodatnu redukciju avioprometa jer je kompanija Austrian Airlines od danas obustavila letove prema Beču – potvrdila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS) Sanja Bagarić.

08:31 – Službena internet stranica šest gradskih vrtića u Mostaru objavila je saopćenje za roditelje čija djeca koriste njihove usluge.

Direktorica ove ustanove Danijela Kegelj navodi kako veliki broj zabrinutih roditelja kontaktiraju vrtiće “u strahu jer je navodna ljubavnica ili ljubavnice rade kod nas”. Vijest pročitajte OVDJE.

08:26 – Vlasti zemalja diljem svijeta pokušavaju na sve načine građanima dati točne informacije o pandemiji korona virusa te pokušavaju, koliko je moguće, smiriti paniku.

Stožeri za civilnu zaštitu redovito održavaju press konferencije i objavljuju nove podatke, no veliki neprijatelj u tome im je WhatsApp, piše CNN.

08:22 – Stanovnici Venecije uočavaju velika poboljšanja u kvaliteti voda u slavnim kanalima koji prolaze kroz grad i kojima teče čista voda prvi put nakon mnogo godina, a u inače mutnim vodama sad se vide čak i ribe. Pogledajte ovdje galeriju fotografija.

08:04 – U Hrvatskoj je 99 osoba zaraženo koronavirusom. Potvrdio je to HTV-u ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Mi sada 99 potvrđenih slučajeva, 12 novih od jučer, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za HTV.

U Srbiji je do danas u 8.00 časova registrovano ukupno 97 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs. To je osam slučajeva više nego u srijedu uveče kada je bilo 89 oboljelih. Vijest donosimo OVDJE.

08:02 – Apel vozačima: Radi zaštite od korona virusa putujte samo u nužnim situacijama. Čitajte izvještaj BIHAMK-a.

07:57 – NESLUŽBENO Muškarac koji je umro u samoizolaciji u Istri bio je pozitivan na koronavirus.

07:44 – Bitni pojmovi o koronavirusu na jednom mjestu: Šta znači SARS-CoV-2, COVID-19… pročitajte OVDJE.

07:35 – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da neodgovorni građani svojim ponašanjem ugrožavaju javno zdravlje i borbu protiv virusa korona.

Istakao je da je ovaj virus nevidljiva opasnost.

07:46 – Humanitarna organizacija Pomozi.ba osigurala je 500.000 besplatnih hirurških maski koje besplatno dijeli građanima. Također, u svojim robnim rezervama trenutno raspolaže sa oko 200 tona hrane namijenjene za najugroženije kategorije. Tim povodom osnivač i idejni tvorac organizacije Pomozi.ba Elvir Karalić danas je gostovao u Novom danu. ZaN1 govorio je o podjeli maski, da li ima dovoljno hrane te kako pomoći najugroženijim a pri tom ih ne ugroziti. Čitajte OVDJE.

07:24 – Kolona vojnih kamiona odvozila je sinoć kovčege sa tijelima preminulih iz grada Bergama, koji ne može da se izbori sa prevelikim brojem žrtava koronavirusa, u druge italijanske oblasti. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

07:16 – Kardinal Vinko Puljić uputio je dodatne Upute i odredbe Vrhbosanske nadbiskupije vezane za proglašenu pandemiju koronavirusa.

07:11 – Informaciju o dvoje zaraženih u Splitu sinoć je potvrdio i Županijski stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Više OVDJE.

07:08 – Cijela austrijska provincija Tirol sa oko 750.000 stanovnika stavljena je u karantin, izolovana od drugih krajeva Austrije zbog jake epidemije korona virusa u toj alpskoj oblasti, javile su lokalne vlasti.

07:07 – Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici naložila proširivanje Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite kojom se obustavlja rad svih tržnih centara, a iz koje se isključuju apoteke i prodavnice prehrambenih artikala. Detalji OVDJE.

06:28 – U kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, u srijedu po prvi put od izbijanja epidemije u prosincu prošle godine nije zabilježena niti jedna nova infekcija, dok je u cijeloj Kini zabilježen rekordni broj uvezenih slučajeva zaraze, ponajviše u glavnom gradu Pekingu.

06:47 – Nastup i ponašanje direktora Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesića na jučerašnjoj pres-konferenciji postao je hit na društvenim mrežama u BiH, ali i regiji. Pogledajte zbog čega.

06:51 – Španjolska, druga europska zemlja nakon Italije po broju oboljelih, na korak je da dosegne novu psihološku granicu od 15.000 zaraženih, nakon što je u srijedu zabilježeno 3.600 novozaraženih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti