23.07.2024.
HomeNovostiŠest načina na koji se možete zaraziti koronavirusom

Šest načina na koji se možete zaraziti koronavirusom

Ako ste pozitivni na koronavirus, najveća vjerovatnoća je da se to dogodilo direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Svjetska zdravstvna organizacija, međutim, ukazuje i na istraživanja kojima su razmatrani i drugi načini prijenosa.

WHO je objavio na svom portalu informacije o prenošenju koronavirusa dobijenih iz različitih studija. Podsjećaju da ovaj virus mogu prenositi ne samo oni sa simptomima, već i asimptomatski slučajevi – oni su još opasniji jer često ni ne znaju da su zaraženi. Prijenos direktnim kontaktom nije jedini način prijenosa koronavirusa.

Prijenos kontaktom

Koronavirus može da se prenese direktnim, indirektnim ili bliskim kontaktom (manje od jednog metra razdaljine) sa osobom koja je zaražena, odnosno kapljičnim putem.

To se može desiti kada neko kihne, kada se zakašlje, dok govori ili pjeva. U tim situacijama u opasnosti ste od zaraze ako kapljice dođu do vaših očiju, nosa ili usta.

Prijenos zrakom

Do prijenosa putem vazduha može doći kada se kapljice sa koronavirusom povežu sa aerosolima. To može da se dogodi tokom medicinskih intervencija, tokom kojih se oslobađaju aerosoli, i to u zatvorenom prostoru u kom je ventilacija loša.

Do sada je sprovedeno više različitih istraživanja na ovu temu i tek treba da budu potvrđeni nalazi.

Da je ovakav način prijenosa koronavirusa moguć, sugerišu i zaražavanja tokom horskih proba, u restoranima, u fitnes centrima. Ipak, i drugi načini prijenosa mogu to da objasne.

Svakako, i Svjetska zdravstvena organizacija, nakon što već mesecima na ovakav način prenošenja viruisa upozoravaju naučnici širom svijeta, priznala je da se pojavljuju dokazi o prenosu Covida-19 putem vazduha, ali i zatražila dodante dokaze za tako nešto.

Prijenos preko kontaminiranih površina

Kapljice koje izbace zaraženi mogu da kontaminiraju i različite površine i predmete.

Te površine mogu biti zarazne od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od temperature, vlažnosti i tipa površine. Ako dotaknete te predmete, a potom nos, usta ili oči, možete da se zarazite. Zato treba prati ruke redovno.

Ni ovaj način prenošenja nije stopostotno dokazan, ali je velika vjerovatnoća da se ljudi i na ovaj načn inficiraju.

Prijenos preko fekalija

RNK koronavirusa je pronađena i u urinu i fekalijama nekih pacijenata. Ipak, nijedno istraživanje nije pokazalo da se neko na ovaj način zarazio.

Neke studije su prijavile da je pronađen i u krvnoj plazmi i serumu.

Prijenos sa trudnice na fetus

Trenutno ne postoje dokazi da zaražena trudnica može koronavirus da prenese na fetus. Rađena su i istraživanja o prijenosu koronavirusa dojenjem.

Iako je RNK virusa pronađen u nekim od uzoraka majčinog mlijeka, on nije izolovan. Zbog toga WHO i dalje preporučuje majkama da doje decu.

Prijenos sa životinje na čovjeka

Do sada prikupljeni dokazi pokazuju da je nastanak ovog virusa povezan sa betakoronavirusima koje imaju slijepi miševi, mada se još ne zna kako je od njih došao do ljudi.

Trenutno se istražuje i mogućnost prijenosa sa čovjeka na druge sisare, poput pasa i mačaka. Ipak, ostaje nejasno da li životinje predstavljaju opasnosti za ljude.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti