14.04.2024.
HomeSvijetSeljaci ruše bastion evropske birokratije: Haos u Briselu, probijene barikade, policija bježi,...

Seljaci ruše bastion evropske birokratije: Haos u Briselu, probijene barikade, policija bježi, aktivirani vodeni topovi (VIDEO)

Betonske barijere i bodljikava žica. To je slika središta Europske unije dok poljoprivrednici, ljuti na birokratiju i konkurenciju jeftinog uvoza, demonstriraju s traktorima koje su doveli u centar Brisela dok se sastaju ministri poljoprivrede Unije.

Policija s opremom za razbijanje nereda patrolirala je u blizini barikada postavljenih na glavnim ulaznim točkama u zgradu Europskog vijeća, gdje su se okupili ministri poljoprivrede 27-članog bloka. Desetine traktora okićenih zastavama i transparentima bili su poredani u kolonama i blokirali gradski promet.

Neki su žalili za onim što vide kao polaganu smrt obrade zemlje. “Poljoprivreda. Kao dijete sanjaš o tome, kao odrastao umireš od toga”, rekao je jedan od demonstranata.

 

Zapaljene su i gume. Poljoprivrednici su ostavili prikolicu punu guma nekoliko stotina metara od zgrade Europskog vijeća, a policija je dovela vodene topove.

Neredi u Briselu

Nekoliko traktora probilo se kroz jednu barijeru, poslavši policajce u bijeg.

Policija je prema poljoprivrednicima upotrijebila vodene topove.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti