19.04.2024.
HomeNovostiSelim i Kadrija - neuspjela misija: O smjeni rukovodstva Skupštine TK odlučivat...

Selim i Kadrija – neuspjela misija: O smjeni rukovodstva Skupštine TK odlučivat će Ustavni sud BiH

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona nije došlo do smjene Kantonalne vlade, iako je usvojen dnevni red s tačkama koje su se ticale smjene rukovodstva Skupštine, kao i Vlade TK.

Prije glasanja o smjeni rukovodstva Skupštine, predsjedavajući tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović i njegov zamjenik Boris Krešić pozvali su se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog i hrvatskog naroda, navodeći da prva tačka dnevnog reda, koja se odnosila na smjenu rukovodstva Skupštine TK, povređuje vitalni nacionalni interes, piše BHRT.

Uslijedilo je glasanje po klubovima konstitutivnih naroda, a prilikom glasanja Kluba Hrvata i Srba bio je izjednačen broj glasova 1:1. Za smjenu aktuelnog rukovodstva Skupštine TK glasalo je 18 poslanika, dok ih je 17 bilo protiv. Međutim, zbog rezultata glasanja u klubovima Srba i Hrvata o povredi vitalnog nacionalnog interesa, odluku o smjeni rukovodstva trebalo bi da donese Ustavni sud FBiH.

Zaključci i zapisnik glasanja bit će poslani Ustavnom sudu BiH na ocjenu ustavnosti, a do tada, Vlada TK ostaje da radi u dosadašnjem sazivu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti