Sejdić pitao medijatore iz SAD-a i EU: Stežete li luđačku košulju oko vrata građana BiH

0

Dervo Sejdić, aplikant koji je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu dobio presudu da mu se krše njegova ljudska prava, obratio se otvorenim pismom povodom tekućih pregovora o izmjenama izbornog zakona.

Naglašava da se elektorski način izbora koristi u Sjedinjenim Američkim Državama koje su sastavljene od saveznih država ali je za razliku od SAD, Bosna i Hercegovina jedna država sa dvije izborne jedinice.

“Očito je da se EU preko Angeline Eichhorst i ne pita ili ako se pita, moram izraziti žaljenje i konstatovati da smo na putu daljih podjela BiH i novih tužbi pred Sudom za ljudska prava ali u većem obimu od dosadašnjih”, upozorava Sejdić.

Optužio je lidera NiP-a Elmedina Konakovića za konformistički stav i da je otišao da bi se slikao.

“Na taj način neće dobiti blagonaklonost EU. Dobro su poznati njegovi stavovi, a koji se kose sa evropskim vrijednostima”, oštro je poručio Sjedić.

Sejdić je uputio pitanje medijatorima iz EU i SAD, zašto postoji Evropski sud za ljudska prava i da li oni kao takvi uvažavaju ovu instituciju, a morali bi jer postulati koje ovaj sud štiti su osnovne vrijednosti evropskih i civilizacijskih standarda.

“Nametnuli ste nam “luđačku košulju” u Dejtonu, pitam da li je sada još više “stežete” oko vrata građana Bosne i Hercegovine. Za slobodu i ravnopravnost vrijedi dati i život i neću žaliti da ga dam kao slobodan i ravnopravan građanin jedine mi domovine Bosne i Hercegovine”, poručuje Sejdić, a prenosi Klix.ba.