20.06.2024.
HomeSvijetŠef Putinove privatne vosjke Wagner: Bahmut daleko od pada, to je ‘klaonica’

Šef Putinove privatne vosjke Wagner: Bahmut daleko od pada, to je ‘klaonica’

Ukrajinski grad Bahmut, poprište višemjesečnih žestokih borbi, nije pred padom unatoč ruskom napretku zadnjih dana, rekao je u utorak šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, ocijenivši da je to “klaonica”.

“Nećemo tako skoro slaviti”, rekao je Prigožin, po njegovoj službi za medije na Telegramu.

“Bahmut neće biti osvojen sutra jer je otpor žestok, to je mašina za mljevenje mesa”, dodao je.

Wagner napada Bahmut od ljeta i nedavno je osvojio niz naselja u okolici grada koji želi opkoliti, piše AFP, a prenosi Hina.

“Protivnik stalno šalje nove vojnike. Svakoga dana u Bahmut stiže 300 do 500 boraca odasvud, topnička vatra jača svakoga dana”, rekao je.

Čelnik ruskih okupacijskih vlasti u Donjeckoj oblasti, u kojoj se nalazi Bahmut, Denis Pušilin, rekao je da Ukrajina ne daje znakove da želi predati grad, koji je predsjednik Zelenski ocijenio “tvrđavom”.

U Bahmutu je prije rata živjelo oko 70.000 stanovnika, a nakon više od šest mjeseci borbi velikim je dijelom uništen. Obje strane trpe velike gubitke.

Simbolički status

Grad ima simbolički status u borbi za kontrolu nad Donjeckom oblasti.

Ured ukrajinskog predsjednika priznao je u ponedjeljak da je “komplicirana” situacija u selu Paraskovivka, desetak kilometara od centra Bahmuta, koje je “meta intenzivnog ruskog bombardiranja i napada”.

Pušilin je rekao u petak da ruske snage imaju pod kontrolom tri od četiri ukrajinska opskrbna pravca prema Bahmutu.

O stanju u Bahmutu oglasio se i Washington kazavši da su ruske snage napredovale u zadnja 24 sata ili dva dana no nije jasno hoće li grad pasti, ali ne smatra to presudnim.

Odgovarajući na novinarsko pitanje glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da ako Bahmut padne u ruske ruke “to neće imati strateške važnosti na cjelokupni rat”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti