Šef NATO-a strahuje da bi rat u Ukrajini mogao postati rat između Rusije i NATO-a

0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je iskazao zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao izmaći kontroli i postati rat između Rusije i NATO-a.

“Ako stvari krenu naopako, mogu krenuti užasno naopako”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za norveški medij NRK, objavljenom 9.decembra.

“U Ukrajini je užasan rat. On takođe može postati rat koji se širi u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo svaki dan kako bismo to izbjegli”, rekao je Stoltenberg dodajući da je važno izbjeći sukob “koji uključuje više zemalja u Evropi”.

Kremlj je više puta optuživao NATO-a da je “postao strana u sukobu” jer snabdijeva Ukrajinu oružjem, obučava njene trupe i obezbjeđuje vojnu obavještajnu pomoć.

U komentarima koji odražavaju rastuće tenzije između Rusije i Zapada, predsjednik Rusije Vladimir Putin je sugerisao da bi Moskva mogla razmisliti o korištenju onoga što je opisao kao američki koncept preventivnog udara.

“Možda je vrijedno razmisliti o usvajanju ideja koje su razvile naše američke kolege, njihovih ideja o osiguranju sigurnosti. Samo razmišljamo o tome”, rekao je Putin 9.decembra.

Prije rata u Ukrajini, Kremlj je izrazio zabrinutost zbog napora SAD-a da razviju sposobnost brzog globalnog udara kojom se pogađaju strateški ciljevi protivnika preciznim navođenim konvencionalnim oružjem bilo gdje u svijetu u roku od jednog sata.