Sebija optužuje: „Zahtijevamo da se istraži učešće dr. Dizdarević u liječenju dr. Pašagića…“

0
U cilju potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti dr. Šefika Pašagića, generalna direktorica KCUS-a, direktori disciplina KCUS kao i šefovi klinika pridruženi Kriznom štabu – zahtijevaju da Tužilaštvo obuhvati istragom i učešće prof. dr. Zehre Dizdarević u liječenju preminulog, saopćeno je danas iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu,

Kako navode u saopćenju iz KCUS-a, u nekoliko navrata profesorica Dizdarević javno je izjavila da je bila u komunikaciji sa pacijentom.

”A mi imamo saznanja da ga je liječila u kućnim uslovima, privatno angažovana od člana porodice, o čemu postoji svjedok”, saopćeno je.

”Nadamo se da je profesorica vodila evidenciju, kao registrovani privatnik, o komunikaciji, simptomima i tretmanu pacijenta. Nama ništa od toga nije dostavljeno pri prijemu. Kao što smo i ranije naveli kolega je došao na kliniku Podhrastovi trinaesti dan od početka simptoma bolesti sa slikom izuzetno teške upale pluća.

Mislimo da bi ishod liječenje bio bolji da nije izgubio vrijeme liječeći se u kućnim uslovima”, saopćeno je iz KCUS-a jutros.

Smrt doktora epidemiologa Šefika Pašagića u jeku pandemije korona virusa upalila je alarme u Kantonu Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon njegove smrti, porodica i javnost traže odgovore na pitanja o okolnostima njegove smrti.

Dr. Pašagić preminuo je u 61. godini u izolatoriju u Podhrastovima nakon što je 15 dana je imao tešku kliničku sliku. Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemiološke komore SAD i BiH.