05.03.2024.
HomeNovostiSDP-ovo korupcijsko čedo - Damir Hadžić mora ponovo na sud, ukinuta mu...

SDP-ovo korupcijsko čedo – Damir Hadžić mora ponovo na sud, ukinuta mu oslobađajuća presuda

Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te ukinuo oslobađajuću presudu kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić te službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbi za zloupotrebe u ovoj općini.

– Vrhovni sud je donio rješenje kojim se žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo uvažava, presuda Kantonalnog suda se u oslobađajućem dijelu ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje – potvrdio je za “Avaz” Alem Hamzić, iz službe za odnose s javnošću Tužilaštva KS.

Rješenje o obustavi krivičnog postupka zbog smrti optuženog

Sa Hadžićem i ostalima se ranije sudilo i Esedu Radeljašu, a iz Kantonalnog tužilaštva su kazali da je Vrhovni sud Federacije donio rješenje o obustavi krivičnog postupka zbog smrti optuženog.

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2019. nepravomoćnom presudom oslobodio bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, pomoćnika načelnika Službe za imovinskopravne poslove Jasminu Horo i stručnog saradnika u toj službi Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 konvertibilnih maraka (KM).

Optužbe za zloupotrebe položaja

Osim za zloupotrebe, Horo je istom presudom oslobođena krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Optužbe za zloupotrebe položaja u vezi sa zemljištem je prvostepenom presudom bio oslobođen i Radeljaš, ali je istom presudom osuđen na dvije godine zatvora što je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti