24.06.2024.
HomeNovostiSDP na prekretnici: Zna li Nermin Nikšić da ga ruše "mangupi iz...

SDP na prekretnici: Zna li Nermin Nikšić da ga ruše “mangupi iz vlastitih redova”?

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasio se večeras povodom, kako je rekao, brojnih otvorenih pitanja i poziva medija da komentariše izjave pojedinih državnih i partijskih funkcionera SDP-a kojima smo posljednjih dana u javnosti svjedočili.

“Neki od njih su javno propitivali određene odluke, drugi hvalili, treći problematizirali stavove naših partnera i njihova kadrovska rješenja. Teško da možete naći moje javno odgovaranje bilo kojem članu ili članici SDP-a čak i kad je za to bilo puno više razloga, pa nećete ni sada”, poručio je Nikšić.

Dodao je da želi istaći kako je tako nešto u demokratskim državama uobičajeno.

“Međutim javnost u BiH je, nažalost, navikla na liderske stranke u kojima se malo ko usuđuje izraziti mišljenje različito od mišljenja predsjednika stranke, a kamoli kritike. SDP nije takva stranka. SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja, a moja vrata su uvijek bila i ostala otvorena za razgovor”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, mnogo puta do sada moglo se čuti da funkcioneri SDP-a iznose svoje stavove bez bojazni da će se to negativno odraziti na njih.

“SDP je i jedina stranka u BiH u kojoj predsjednika stranke biraju svi članovi stranke po principu jedan član, jedan glas. Mi cijenimo individualnost naših članova, jer je u tome naše bogatstvo i snaga. U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam. Kada se radi o značajnim odlukama stranke, ja ću u javnosti zastupati one stavove koje je odobrila većina, pa čak i ako su moji stavovi suprotni od toga. To je bit demokratije”, poručio je Nikšić.

Dodao je da je u ponedjeljak sjednica Predsjedništva SDP BiH, u narednu subotu sjednica Glavnog odbora SDP BiH na kojoj svako ima priliku iznijeti svoj stav, da ga argumentuje i pokuša druge uvjeriti da je to najbolje rješenje.

“Na kraju, organi SDP BiH mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti Vladu. I tada treba prihvatiti rješenje koje je dobilo podršku većine, bez ljutnje ko jeste ili nije za takvo rješenje. Uostalom, takva je situacija i na izborima kada svaki pojedinac treba prihvatiti predstavnike koje je većina izabrala. Dok se ne promijeni stav organa SDP BiH ja ću, a to je obaveza i drugih funkcionera, poštovati i provoditi postojeće odluke. Naravno da će funkcioneri SDP-a i dalje otvoreno govoriti ono što misle, ali i poštovati odluku organa, čak i ako ona ne odražava njihovo razmišljanje. To je posebno bitno u periodima kada se donose vrlo značajne odluke za sve građane i kada svako do nas treba da razmisli da li to donosi nešto dobro za građane ili pomažu onima koji su građane i doveli u ovako težak položaj”, rekao je Nikšić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti