Sdhmidt se dodvorava lokalnim diktatorima na Balkanu i podržava “Otvoreni Balkan” što je samo drugi naziv za veliku Srbiju i veliku Albaniju

0

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podržao je u ponedjeljak, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu “Otvoreni Balkan” i poručio da nije bitno ko je inicijator ideje, već koje ekonomske koristi ona može donijeti.

“Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ko je šta učinio, već šta se može iskoristiti kao ekonomska prednost”, poručio je Schmidt.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su krajem jula sporazum čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama, a regionalna inicijativa ranije nazvana “Mini Schengen” službeno je preimenovana u “Otvoreni Balkan” (Open Balkan).

Tri dokumenta su u Skoplju potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Inicijativi se za sada nisu produžile Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora, dok je premijer Kosova Albin Kurti inicijativu nazvao pokušajem dominacije Srbije u regiji ekonomskim sredstvima.

Bolja povezanost donosi korist

Schmidt, zadužen da nadgleda provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini krajem 1995. godine, podržao je Vučića, koji često govori o potrebi bolje povezanosti zemalja u regiji, prenosi Tanjug.

“Bolja povezanost je i dobra priprema za međunarodnu konkurenciju koja čeka zemlje u regiji“, rekao je Schmidt.

“Moramo raditi na tome da ispunimo ne samo narativ koji se odnosi na gledanje u okviru sopstvenih granica, već da se osvrnemo na zajedničku poziciju – da moramo raditi zajedno.“

Visoki je predstavnik je kazao da su pojedine zemlje zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan” već počele ubirati plodove te saradnje i pozvao sve da doprinesu zajedničkoj budućnosti ove regije.

“Već imamo tri zemlje učesnice koje podržavaju ovu inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ – Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Svi zajedno trebamo raditi na tome”, naveo je Schmidt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here