SDBiH o hapšenju funkcionera: Stvari postaju sve jasnije

0

Iz Press službe Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine obratili su se javnosti u vezi sa hapšenjem funkcionera Socijaldemokrata BiH u Tuzli.

“Dva dana nakon senzacionalističke i dramatične akcije SIPA protiv funkcionera Socijaldemokrata BiH stvari postaju sve jasnije. Nismo iz izjava Tužilaštva prepoznali o kakvim dokazima i krivičnom djelu se radi, ali je potpuno jasno da su duže od 6 mjeseci nezakonito prisluškivani političari, da su prisluškivana lica koja nisu okrivljena, da su pozivana u svojstvu svjedoka i da su im oduzimani mobiteli na temelju iskonstruisanih insinuacija prikupljenih prisluškivanjem samih svjedoka”, navodi se u saopćenju.

“Nakon prikupljanja relevantnih informacija možemo zaključiti da je postupajući tužioc Ćazim Serhatlić prekrišio niz odredbi Zakona o krivičnom postupku, te da je angažmanom SIPA specijalnih jedinica očigledno imao namjeru ostvariti isključivo dva cilja: kriminalizirati Socijaldemokrate BiH i uticati na ishod izbora ponuđača za izradu bušotine na Rudniku Tušanj. Ovim problemom Socijaldemokrate BiH će se baviti u narednom periodu i sukcesivno objavljivati informacije i saznanja o djelovanju Tužilaštva Tuzlanskog kantona”, dodaje se.

Socijaldemokrate BiH zahtijevaju potpuno izuzimanje tužitelja Ćazima Serhatlića iz daljeg postupanja, kao i prebacivanje predmeta u nadležnost drugog suda i tužilaštva. “U svom zahtjevu elaborirat ćemo zakonske i proceduralne greške, a ukoliko se ne isključi ovo lica iz istrage bit ćemo prinuđeni dokumentovati njegovu vezu i interes zbog kojih učestvuju u progonu političkih protivnika Jasmina Imamovića. Želimo zaštiti članove porodice svakog pojedinca u javnosti, te molimo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da pribavi sve informacije o porodičnoj i ličnoj povezanosti Serhatlića sa Jasminom Imamovićem i poduzmu mjere kako bi zaštitili dignitet  institucija i pojedinaca”, istakli su.

Navode kako u Tužilaštvu TK radi plejada odličnih i odgovornih tužilaca koji će “vrlo lako prepoznati da su prekršena prava prisluškivanih lica, da je prekomjerno upotrijebljena sila i dramaturgija pri hapšenju, vršena neopravdana izuzimanja telefona lica koja nisu osumnjičena i veoma tendenciozna interpretacija i ‘montiranje’ krivične odgovornosti”.

Naglasili su i kako u potpunosti podržavaju istragu protiv bilo koje osobe, pa i njihovog člana, u skladu sa zakonom i poštujući prava svake osobe, ali jednako tako, kako navode, odbacuju svaki pokušaj inkriminacije Socijaldemokrata BiH.

“Nameće se pitanje da li je tužioc Serhatlić na poslu dokazivanja organiziranog kriminala, ili je pak postao činioc u vršenju organizirane kriminalne zloupotrebe prava i ovlasti Tužilaštva?”, naveli su u saopćenju.