SDA na respiratorima: Radončić podnio ostavku na mjesto ministra i srušio vladajuću koaliciju

0

Fahrudin Radončić, lider SBB-a kako je ranije najavljeno obraća se novinarima na pres-konferenciji u holu Parlamentarne skupštine BiH te iznosi argumente zbog čega se odlučio ponuditi ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon uvodnog pozdrava Radončić je kazao:

–   Vjerovatno ste čuli da ću ja danas podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Razlozi su potpuno principijelne prirode, nema nikakvih tenzija, nikakvih nervoza, polemika. Ja se prvo zahvaljujem Stranci demokratske akcije što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara. Međutim, što je potpuno politički legitimno, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar Bosne i Hercegovine. Kao što znate ja sam tražio da migrantsku riješimo legalnim, naglašavam, legalnim deportacijama i da sam na ovom mjestu spomenuo da imamo problem s Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu koji ne želi da nam pomogne da deportiramo više od 9.500 migranata koji su ogromni sigurnosni rizik – pojasnio je Radončić.

U nastavku obraćanja lider SBB-a je također kazao:

– Imali smo situaciju da je tada predsjedavajući Predsjedništva gospodin Džaferović, pa ministrica vanjskih poslova primila tog amabasadora, ogradili se od mene kao ministra sigurnosti i mog plana, i u svakoj normalnoj zemlji već tada bi svaki ministar sigurnosti podnio ostavku, zato što predsjedavajući odnosno šef države staje na stranu jednog amabasadora, a da nije saslušao argumente Ministarstva sigurnosti. Ja sam zaista tada rekao i upoznao neke ljude da ćemo se mi povući iz Vijeća ministara. To nisam uradio iz prostog razloga što sam čekao da se završe dvije stvari: da se završi vrijeme pandemije i da ministarstvo sigurnosti dobije svog zamjenika kako ne bi bio pravni diskontinuitet.

Odgovarajući na novinarska pitanja Radončić je pojasnio kada će zvanično prestati njegov angažman u Ministarstvu sigurnosti te je pojasnio:

–  Gospodinu Izetbegoviću sam ovaj stav očitovao ranije. Rekao sam mu to i za vikend. Danas sam o tome oficijelno upoznao i gospodina Tegeltiju. Procedura je jako jednostavna. Danas će sjednica Vijeća ministara biti u 15 sati. Čim se završi ja ću što imam pravo po zakonu Vijeća ministara dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja nisam ministar.

Na novinarsko pitanje da li će opstati koaliciija na državnog i federalnom nivou Radončić je odgovorio:

  – Morate biti na mom mjestu legalisti, SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku da u državnom Parlamentu provode svoju politiku i mislim da je boravak odnosno participacija SBB na državnom nivou završena priča. Što se tiče Federalnog nivoa vlasti, svi znate da smo tamo u tehničkom mandatu i da faktički nismo dio vladajuće koalicije osim da odrađujemo posao dok HDZ i SDA ne naprave novu koaliciju i ne znamo do kada će to trajati. Neće biti ishitrenih poteza. Što se tiče Vlade u TK i Sarajevskom kantonu one su za sada stabilne.  Novinare je interesiralo da li se ovaj postupak može protumačiti kao predizborni potez, a Radončić je pojasnio:

– Molio bih Vas da mi vjerujete da ovo nije predizborni potez. Mi ćemo se truditi i danas sam razgovarao sa Tegeltijom. Mi smo uvjereni da će lokalnih izbora biti. Nas dvojica o tome ne odlučujemo nego neko treći. Nije ovo nikakav predizborni potez, radi se o potezu koji ne treba dramatizirati koji je normalan u svim evropskim i zemljama svijeta ako imate stratešku razliku sa svojim koalicionim partnerom i ako je on zadužen jer je dobio više glasova na izborima da provodi tu politiku potpuno je korektno da izađe i kažete ja se ne slažem sa tim nema nikakvih polemika, svađa, zli krvi, svako radi svoj posao. Uvijek ću se truditi da svojim prijateljima iz SDA da pomognem gdje mislim da rade korist iz opšteg dobra., rekao je Radončić na današnjoj press konferenciji.