01.03.2024.
HomeNovostiSDA hoće Zlatka Lagumdžiju za novog rektora Univerziteta u Sarajevu?

SDA hoće Zlatka Lagumdžiju za novog rektora Univerziteta u Sarajevu?

Vijest o ulasku Zorana Blagojevića, nekadašnjeg direktora SDP-a BiH i trenutnog savjetnika premijera Novalića, u SDA izazvala je dosta veliki interes kod ovdašnje političke javnosti.Blagojević je ulazak u SDA obznanio u Tuzli, a istovremeno se saznalo da je imenovan za poziciju koordinatora SDA sa Evropskom pučkom strankom (EPP), koja početkom naredne sedmice ima svoj kongres u Zagrebu.

U političkim, ali i drugim kuolarima ova informacija oznažila je jednu drugu o kojoj se posljednjih sedmica sve više priča u akademskim krugovima. Naime, kako trenutno bjesni rat između rektoraRifata Škrijelja i prve dame bh. politike Sebije Izetbegović, uveliko se špekuliše ko bi mogao biti novi rektor u slučaju pada trenutnog.

Tu se pojavljuje ime Zlatka Lagumdžije, nekadašnjeg predsjednika SDP-a BiH i univerzitetskog profesora sa respektabilnom međunarodom karijerom. Kako sada stvari stoje, SDA bi prihvatila Lagumdžiju kao pritajenog favorita, a dok su unutar akademske zajednice mišljenja podijeljena  –  jedni smatraju da bi Lagumdžija sa svojom dosadašnjom karijerom  i društvenim iskustvom bio dobra opcija za funkciju rektora na najvećem univerzitetu u BiH, drugi, pak, misle da je on potrošen kadar, te da bi unio dodatnu politizaciju UNSA-e.

Na ruku ovoj informaciji o Lagumdžiji kao favoritu SDA ide i činjenica da je njegov tek formirani Pokret socijalne pravde i demokratije više puta dosad podržao mogućnost suradnje i koalicije sa SDA u budućnosti.  Također, poznato je da Lagumdžiju i Bakira Izetbegovića veže dugogodišnja (skrivena) suradnja i da su te veze gotovo i neraskidive.

Istovremeno, Zoran Blagojević je sve ovo vrijeme nakon odlaska iz SDP-a BiH ostao blizak sa Lagumdžijom, dijeleći sličan odnos prema svojoj nekadašnjoj stranici, ali i SDA, piše Depo.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti