Schmidt ide na raport u Evropski parlament: Pokušat će objasniti izmjene Izbornog zakona

0

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u narednim danima trebao bi otputovati u Brisel gdje će podnijeti svojevrsni raport Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta o izmjenama izbornog zakona u BiH.

Ovu informaciju potvrdila je europarlamentarka Tineke Strik koja je pojasnila kako će Schmidt doći u Brisel na zahtjev grupe parlamentaraca.

“Na naš zahtjev, Schmidt će se pojaviti pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta kako bi objasnio razloge za donošenje svojih nedemokratskih mjera”, rekla je Strik.

Just confirmed: upon our request, @OHR_BiH Christian Schmidt will appear before the Foreign Affairs Committee of the European Parliament to clarify the reasons for his undemocratic measure. https://t.co/7hlWo2Xs2x

Podsjetimo, 25 parlamentaraca iz Njemačke, Francuske i Nizozemske uputili su pismo u kojima se poziva OHR da povuče svoje odluke koje se odnose na izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Do ovakvih reformi bi trebalo doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem OHR-a”, poručili su parlamentarci.

U svom pismu, parlamentarci su naveli kako su nezadovoljni Schmidtovom odlukom da nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta na Općim izborima 2. oktobra nametne izmjene Izbornog zakona, kao i izmjene Ustava FBiH, što je nužno za primjenu izmijenjenog Izbornog zakona. Izmjene se odnose na delegiranje u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Duboko smo nezadovoljni zbog toga što ste bonske ovlasti iskoristili na dan izbora. Vašom odlukom desile su se opsežne promjene u izbornom sistemu u pokušaju da se deblokira politički proces (konstituisanje vlasti u FBiH). Činjenica je da su se izmjene desile tako da se utjecalo na izborne rezultate, i to nakon što su izbori održani. To nije puno poštivanje demokratskih prava građana Bosne i Hercegovine. U bojazni smo da je ovom odlukom stvoren potencijalni rizik da se dugoročno ugrozi autoritet OHR-a”, upozorili su.

Podsjetili su Schmidta na Aneks 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje na to da izbori trebaju biti održani u skladu s relevantnim smjernicama OSCE-a.

“Smjernicama OSCE-a za izmjene Izbornog zakona se nalaže da se Izborni zakon može promijeniti dovoljno ranije prije samih izbora kako bi svi relevantni akteri bili informisani o izbornim pravilima. Izmjenama Izbornog zakona u posljednjim trenucima stvara se potencijal da se naruši povjerenje u izborni proces te umanji prilika da se na vrijeme upozna s izbornim pravilima”, napomenuli su.

Parlamentarci su pozvali visokog predstavnika da razmotri, kako su naveli, način na koji koristi bonske ovlasti, odnosno da to bude u skladu sa smjernicama OSCE-a. Smatraju da bi OSCE trebao dati mišljenje o nametnutim izmjenama Izbornog zakona.