12.06.2024.
HomeNovostiSavjetnik u State Departmentu upozorio političare u BiH zbog zapaljive retorike

Savjetnik u State Departmentu upozorio političare u BiH zbog zapaljive retorike

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet pozvao je političare u Bosni i Hercegovini (BiH) da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem općeg dobra, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Savjetnik Chollet je potcrtao da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Chollet je potvrdio poruku državnog tajnika Antonyja Blinkena, ističući snažnu potporu SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

“Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu da u godini kad nema izbora provede reforme izbornog zakona, uključujući ograničenu ustavnu promjenu u vezi s provedbom presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i presude Ustavnog suda u vezi s izbornim procesom, te opće reforme u vezi s jačanjem integriteta izbornog procesa”, naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Navodi se da promjene izbornog zakona, osim obavezujuće pravne funkcije, imaju za cilj i sprečavanje neregularnosti i miješanja u izbore.

Savjetnik Chollet je naglasio da bh. lideri moraju ispuniti svoje ciljeve kad je riječ o važnim reformama.

“Dijalog, a ne zapaljiva retorika i isključivi zahtjevi, je ono što će unaprijediti usluge, stvoriti radna mjesta i jačati povjerenje građana u vlast”, navodi se u saopćenju Ambasade u vezi s pozivom savjetnika Cholleta bh. liderima.

Europski sud za ljudska prava donio je, zaključno s 1. decembrom 2020. godine, 395 presuda protiv Bosne i Hercegovine (BiH), pri čemu su tužbu podnijeli pojedinci ili više njih.

Zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora, ni nakon više od desetljeća, presude nisu provedene.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti