20.06.2024.
HomeNovostiSavez antifašista Vojvodine - Srebrenica – najtužnija reč: „Bez našeg saučesništva, zlo...

Savez antifašista Vojvodine – Srebrenica – najtužnija reč: „Bez našeg saučesništva, zlo ne bi moglo da opstane.“

Srebrenica – najtužnija reč

Bez našeg saučesništva, zlo ne bi moglo da opstane. (Artur Miler) 

Proteklo je 26 godina od genocida u Srebrenici, gde je ubijeno preko 8.000 muškaraca, dečaka i staraca – Bošnjaka. Ratko Mladić je komandovao vojskom bosanskih Srba, koja je izvršila pokolj ovih ljudi. Zbog toga je Mladić osuđen u Hagu na kaznu doživotnog zatvora. Oko karaktera ovog masakra ne može biti spora – Haški tribunal i Međunarodni krivični sud okarakterisali su ga kao genocidnu radnju. Stoga se presude moraju poštovati, kao i obaveze koje su sudovi utvrdili.

            Mi koji živimo u Republici Srbiji, koja je višestruko povezana sa ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, moramo prihvatiti svoj deo obaveza, prvo nosioci najviših državnih funkcija. Podsetimo da je Srbija presudom Međunarodnog krivičnog suda, označena kao odgovorna zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Zbog aktuelnih događanja, da kažemo – Skupština Srbije 2010. godine donela je rezoluciju o prihvatanju presude, što se sada osporava drugim narodima i državama u regionu bivše Jugoslavije. Očigledno da nismo iskoristili situaciju da usvajanjem akta, koji je trebao da povrati poverenje između dva naroda i dve države, popravimo situaciju, nego smo dozvolili da u javnost izađu političke snage koje negiraju genocid u Srebrenici.

Naglašavamo da narodi ne mogu biti zločinački, ideologije, politike i radnje to mogu biti, i jesu bile! Stoga moramo napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina iz ratova 90-ih, jer je opasnost ponavljanja zločinačkih ponašanja isuviše velika, kako onih fašističkih iz II svetskog rata, tako i sa zločinima iz ratova iz 90-ih godina, na prostorima bivše države.

Ponavljamo – snage fašizma ne smeju da pobede! Svi zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela! Jer, oni sigurno nisu nacionalni junaci i nisu ništa radili u „naše“ ime! Istina, i samo istina, može voditi pomirenju i zajedničkom životu u okrilju evropske porodice naroda.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

                                          Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

                                                      prof. dr Duško Radosavljević

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti