12.06.2024.
HomeNovostiSarajlije pred smrzavanjem zbog bahate vlasti i nesposobnih menadžera

Sarajlije pred smrzavanjem zbog bahate vlasti i nesposobnih menadžera

Dok iz “Sarajevogasa” i “Toplana” šalju saopćenja, i to pet do 12, noć pred najavu meteorologa da u Sarajevu slijede temperature i do minus 22 stepena, iza svega se ustvari krije neznanje vladajućih kantonalnih struktura kada je u pitanju gasna politika.

Naime, iako se ranijih godina naručivalo oko 1.300.000 kubika gasa u januaru.

Sada su građani Sarajeva primorani da se, kako stvari stoje mrznu u domovima, iako uredno plaćaju račune za plin i grijanja.

Da stvar bude gora, “Sarajevogas” odbija pomoć “Energoinvesta” da naruče dodatne količine plina kako sutra ne bi nastupio kolaps.

To je vidljivo i iz večerašnjeg saopćenja “Energoinvesta”.

Iz “Energoinvesta” su naveli da su u subotu 22. januara, imajući na umu nastupajući hladni period, poslali poruku “Sarajevogasu” i “Toplanama”, obavještavajući ih da je “Energoinvest” spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba “Sarajevogasa”, ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja.

– Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdjevamo od strane “Gazproma”. Na ovu inicijativu “Energoinvest” nije dobio nikakav odgovor ni od “Sarajevogasa” ni od “Toplana” – saopćeno je.

U saopćenju se navodi da je “Energoinvest” i danas poslijepodne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku “Sarajevogasu” sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa gasom, da se najkasnije do sutra 25. januara 2022. do 8 sati pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

No, evidentno je da kantonalne firme i Vlada ne žele platiti nabavku novih količina. Ukoliko se ogluše na zahtjev “Energoinvesta”, građane Sarajeva u narednim danima očekuju hladni radijatori. Ukoliko se ogluše na zahtjev “Energoinvesta”, građane Sarajeva u narednim danima očekuju hladni radijatori.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti