14.04.2024.
HomeNovostiSanjinu Sefiću 17 godina i šest mjeseci zatvora

Sanjinu Sefiću 17 godina i šest mjeseci zatvora

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) oglasilo je krivim Sanjina Sefića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, te ga osudilo na jedinstvenu kaznu u trajanju od 17 godina i šest mjeseci.

Sud je utvrdio odgovornost optuženog za izazivanje saobraćajne nesreće u Sarajevu, oktobra 2016. godine, u kojoj su smrtno stradale – Selma Agić iz Bugojna i Edita Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja Sefić je osuđen na 16, a za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći na dvije godine zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 17 i po godina.

Sud je na osnovu analize i ocjene izvedenih dokaza, utvrdio da je Sefić 10. oktobra 2016. godine, u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne, upravljajući ‘golfom 6’ prošao kroz crveno svjetlo neprilagođenom brzinom (102,6 kilometra na sat na mjestu gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h) te udario djevojke koje su prelazile na pješačkom prijelazu onda kada je za pješake bilo uključeno zeleno svjetlo, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Od posljedica udara Selma Agić je podlegla na mjestu nesreće, dok je Edita Malkoč preminula u Klinici urgentne medicine KCUS-a.

Izricanjem nove presude okončan je ponovljeni sudski proces, koji je uslijedio nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu iz septembra 2018. godine, kojom je Sefić bio osuđen ne 14 i po godina zatvora, te predmet vratio KSS-u na ponovno rješavanje.

Uz zatvorsku kaznu, Sefiću je izrečena i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ‘B’ kategorije u trajanju od pet godina po isteku zatvorske kazne.

U izdržavanje kazne, po njenoj pravomoćnosti, uračunat će se i vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru.

Porodice stradalih djevojaka su s imovinsko-pravnim zahtjevom upućene na parnicu, a troškove krivičnog postupka dužan je izmiriti optuženi.

Rješenjem Suda, Sefiću  je pritvor produžen najduže za devet mjeseci, ili do druge sudske odluke.

Zbog mjera koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa, presuda je izrečena u odsustvu Sanjina Sefića, koji boravi u pritvoru u KPZ-u Zenica, kao i bez prisustva publike.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti