19.05.2024.
HomeNovostiSanader osuđen na 6 godina zatvora zbog primanja mita

Sanader osuđen na 6 godina zatvora zbog primanja mita

Ivo Sanader i Zsolt Hernadi krivi su za primanje odnosno davanje mita u aferi INA-MOL.

– Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz INA-e te izmijeniti međudioničarski ugovor – rekao je sudija u obrazloženju presude, prenosi Dnevnik.hr.

Nakon godine i dva mjeseca suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak će biti objavljena nova nepravomoćna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi INA-MOL.

Osim za primanje 10 miliona eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u INA-i, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz INA-e. Postane li presuda pravomoćna, Sanader će, prema zahtjevu tužilaštva, državi morati vratiti 10 miliona eura.

Sanader, koji je od aprila na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi ”Planinska”, nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti.

Sud je, naime, zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila nužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti