Samo da se Milanović što prije vrati kući. Svaki dan u New Yorku napravi po jedan skandal

0

Bilo bismo bar donekle spašeni da se Zoran Milanović što prije vrati iz Amerike kamo se otputio da bi, kao šef hrvatske države, održao tipski protokolarni govor na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Trebamo svi skupa držati fige na obje ruke da hitno, ali hitno, dođe doma. Da se još danas pozdravi s predsjednikom Kostarike, s kojim se bilateralno sastao, mahne Kolindi Grabar Kitarović koja tamo ganja neke svoje poslove, i uđe u avion prema ovamo. Bit ćemo masu mirniji kad ga vidimo u Zagrebu. Jer sve to što je čovjek tamo uspio nadrobiti u samo nekoliko dana, daje nam sasvim razumsku podlogu za paranoju da nam se svaki njegov sat više u New Yorku može dodatno obiti o glavu.

Hrvatski predsjednik uspio je, naime, gotovo sve svoje njujorške nastupe iskoristiti da proizvede po jednu uncu skandala. Karikirao je sam smisao Europske unije. Bacio je rukavicu u lice suverenoj državi Bosni i Hercegovini. I optužio je SAD da su oni jedini i isključivi krivac za Afganistan, pa još upravo u momentu kad oni za hrvatske državljane, nakon 30 godina, napokon ukidaju vize. Hajte, predsjedniče, kući, ako boga znate.

Zašto smo ono u EU?

Treba samo na brzinu staviti na hrpu Milanovićeve njujorške provale pa će biti jasno zbog čega je hrvatskim građanima toliko u interesu da se njegov posjet što prije završi.

Jednu od najgorih – iako je konkurencija za Milanovićevu američku ”zlatnu malinu” ispala dosta oštra – izgovorio je pred publikom više generacija američkih Hrvata s kojima se sastao odmah nakon dolaska u New York. Pred njima je svisoka ocijenio da članstvo u EU za nas ”nema nekog dubljeg smisla” ako Hrvatska iz Bruxellesa ne povuče ”svaki mogući euro”. Moramo iz toga izvući maksimum za sebe, zakucao je Milanović u brk europskim saveznicima.

Dakle, zajedničke demokratske vrijednosti? Ništa. Ljudska prava? Ništa. Izgradnja humanijeg društva na kontinentu? Ništa. Razmjena znanja? Ništa. Izgradnja europskog modela solidarnosti? Također ništa. Samo pare. Kakav sirovi račundžijski gard jednog navodno naprednog i obrazovanog političara i državnika koji, kako vidimo, smatra da se broje samo milijuni eura koje ćemo ”izvući” na teret bogatijih država. Jer u protivnom, to što smo se s njima udružili u istu zajednicu, ”nema nekog dubljeg smisla”.

Možda da Milanović pregovara…

Milanovićevi ‘što-bilo-da-bilo’ fanovi pravdat će ga da je zapravo mislio ovo, a ne ono, ali ‘ajmo biti ozbiljni. Doista je uvreda svoditi članstvo u EU na banalnost novca. Jasno da nam novac treba, ta siromašni smo. Naravno da će se i Hrvatska, kao i svaka druga zemlja, trsiti da pobere što više sredstava iz EU fondova. Ali suvisao europski državnik nikad neće reći, a neće to ni misliti, da je jedini rezon europskog udruživanja izvlačenje materijalne koristi.

Možda bi, uostalom, ova naša minijaturna zemlja dobila više novca od Vladimira Putina kad bismo je ugnijezdili u guberniju ruskih interesa. Možda bi, recimo, i Saudijska Arabija bila izdašan donator da pristanemo uvesti šerijat i obući žene u burke. Možda da Milanović pregovara pa da vidimo što oni nude budući da, po njemu, igra samo lova, sve drugo ”nema puno smisla”.

Onaj ispad oko BiH Hrvata

Nakon govora u UN-u, gdje je napao legitimitet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milanović se na press konferenciji skroz tuđmanovski zanio svojim vlastitim značajem za život i opstanak Hrvata u BiH. Kaže: ”Ja sam i njihov predsjednik”. Pa takvo što nije se usudio izjaviti ni Aleksandar Vučić za Srbe u Hrvatskoj, a ni za Srbe u BiH, premda ih konstantno pritjeruje i vabi pod simboličku jurisdikciju ”srpskog sveta”. Da on to kaže ovako otvoreno kao Milanović za Hrvate u BiH, u Hrvatskoj bi ga, s potpunim pravom, razapeli na čekrk.

Kad su se neki novinari iznenadili i zatražili od Milanovića dodatna objašnjenja, podsjećajući da država Bosna i Hercegovina ima svoje Predsjedništvo, a da su Hrvati u BiH autohtoni konstitutivni narod, Milanoviću je ostalo samo da izvede akrobaciju. ”Pojasnio” je kako ”građani BiH hrvatske narodnosti imaju i hrvatsko državljanstvo”, pa je utoliko njegov ”osjećaj” da je on onda, valjda po analogiji, predsjednik i njima.

Treba li naglašavati koliko je ta izjava neodgovorna i štetna, pogotovo u situaciji konstantnog i zasad nerazrješivog nacionalnog sukobljavanja u BiH, koja funkcionira od dana do dana, kao na buretu baruta.

Uspio je završiti na Foxu

No, naš suverenistički nastrojeni državnik Milanović očito se traljavo razumije u golu definiciju države. Pozivamo ga stoga da testira kako bi se krasno proveo da se pred Angelom Merkel ustoboči s izjavom da je on predsjednik 350.000 Hrvata koji žive i rade u Njemačkoj. Slabo bi mu pomogao dodatak ”naravno, uz puno poštivanje zemalja” koji je na brzinu prilijepio uz svoje burgijanje o njegovoj nadležnosti nad svim Hrvatima koji s dva pasoša žive izvan Hrvatske.

A uz EU i BiH, od ”predsjednika svih Hrvata” Milanovića nadrapale su i Sjedinjene Američke Države, a Amerikanci su to baš sada saznali preko televizije Fox News. Njujorški gost Milanović je, naime, ljetos mrtav hladan izjavio kako kilometrima izbjeglica iz talibanskog Afganistana nije mjesto nigdje drugo nego u Illinoisu, Marylandu, Georgiji, Južnoj Dakoti i širom SAD-a. Eto ih vama, poručio je Milanović Joeu Bidenu, kao da 30 članica NATO-saveza, uključujući i Hrvatsku, svoju odgovornost za propalu intervenciju u Afganistanu mogu i smiju izbrisati gumicom. Hvala, Zorane, ironično su ga ispratili u prilogu Fox Newsa.

A mi ga molimo da se odmah vrati kući. Skuhat ćemo mu paštašutu. Ovdje pravi bitno manju štetu.

Piše: Sanja Modrić/Telegram.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here