23.06.2024.
HomeNovostiSAMIT ZA DEMOKRATIJU: Biden okuplja svjetsku elitu, Vučića i Orbana NE ŽELI...

SAMIT ZA DEMOKRATIJU: Biden okuplja svjetsku elitu, Vučića i Orbana NE ŽELI DA VIDI

Američki predsednik Joe Biden 9 i 10. decembra organizuje Samit za demokratiju, a na samit nisu pozvani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i premijer Poljske Mateusz Morawiecki, tvrdi novinar Slobodan Stupar.

“Joe Biden polovinom decembra organizuje virtulni Samit za demokratiju. Nisu pozvani Vučić, Orban, onaj Poljak (Mateusz Morawiecki prim. aut.) … i ostali antidemokratski lideri svijeta. Da li je to bitno? Da vrlo, sačekajmo i vidjet ćemo”, napisao je Stupar na Twitter.

“Širom svijeta, slab državni kapacitet, slaba vladavina zakona, velika nejednakost i korupcija nastavljaju da narušavaju demokratiju. U isto vrijeme, autoritarni lideri posežu preko granica kako bi podrivali demokratije – od ciljanja na novinare i branitelje ljudskih prava do miješanja u izbore, sve dok tvrde da je njihov model bolji za ljude. Neprijateljski raspoloženi akteri sve više pogoršavaju ove trendove”, piše na siteu State Departmenta, u tekstu u održavanju Samita, prenosi Direktno.rs.

“Uoči prvog samita, konsultujemo se sa stručnjacima iz vlade, multilateralnih organizacija, filantropija, civilnog društva i privatnog sektora kako bismo prikupili smjele, izvodljive ideje oko tri ključne teme: Odbrana od autoritarnosti, rješavanje i borba protiv korupcije, unaprjeđenje poštovanja ljudskih prava”, stoji u tekstu.

Za razliku od Vučića, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić bit će pozvan na Samit za demokratiju, čiji je domaćin predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, najavila je američka ambasadorica u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, navodeći da je pozivnica čin poštovanja prema putu koji Crna Gora slijedi.

Šta nam govori činjenica da je Aleksandar Vučić svrstan među lidere koji nisu poželjni na samitu?

Odgovor se nameće sam..

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti