Sajber kriminalci iskoristili pandemiju

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u toku pandemije virusa korona zabilježilo porast gotovo svih oblika visokotehnološkog kriminaliteta.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se utorak, a upozorenja na oprez stižu sa svih strana.

Kako kažu iz MUP-a Srpske, razlog za porast ovog oblika kriminala leži u činjenici da je, usljed pandemije, zdravstveni, obrazovni, poslovni i finansijski sektor bio prisiljen da dio svojih poslova obavlja u digitalnom okruženju.

“Takođe, prelazak obrazovnog sistema u digitalno okruženje i sprovođenje mjera za zaštitu od pandemije je u velikoj mjeri uticao na to da djeca veliki dio svoga vremena provode na internetu i uz korištenje kompjuterskih sistema”, pojašnjavaju iz MUP-a Srpske.

Sajber kriminalci, dakle, u velikoj mjeri koriste aktuelno stanje i masovno interesovanje za pandemiju virusa korona i svakodnevno kreiraju veliki broj internet domena koji koriste ključne riječi “koronavirus” i “covid19” radi ostvarivanja spam i sličnih napada, odnosno širenja malicioznih programa.

Oni, naime, kreiraju falsifikovane internet stranice, koje navodno služe za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona, kako bi na taj način došli do ličnih podataka, koji se kasnije najčešće koriste za krađu novca s bankovnog računa ili za neovlašten pristup u elektronsku poštu.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u 2020. godini otkrilo je 189 krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta, što je za 72 krivična djela više u odnosu na 2019. godinu, kada ih je otkriveno 117”, rekla je za “Nezavisne novine” Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske.

Kada je riječ o 2020. godini, od ukupnog broja ovih krivičnih djela, njih 20 se odnosi na bezbjednost podataka, a zabilježena su i 34 krivična djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

“Preostalih 135 spada u ostala krivična djela visokotehnološkog kriminaliteta, kao što su ugrožavanje sigurnosti, proganjanje, neovlašteno korištenje ličnih podataka, prevare, iznude, ucjene i slično”, rekli su iz MUP-a Srpske.

Iz Institucije ombudsmana za djecu Republike Srpske rekli su da roditelji nisu u prilici stalno nadgledati aktivnosti svoje djece na internetu, a važnije je naučiti djecu kako se sigurno koristiti internetom, kao što ih učimo kako prepoznati i izbjeći rizike i opasnosti u svakodnevnom životu.

“Odnos sa djecom zahtijeva saradnju i otvoren razgovor, razumijevanje i međusobno poštovanje i povjerenje. Ako se na tim osnovama izgrađuje i razvija odnos roditelja i djece, od najranijeg uzrasta djeteta, dijete će bez straha tražiti pomoć za sve situacije koje ga mogu povrijediti, ugroziti, koje čine da se osjeća loše ili da je u stalnom strahu. Za situacije za koje nemaju odgovore, roditelji treba da traže pomoć nadležnih institucija”, ističu iz Institucije ombudsmana za djecu RS.

Iz MUP-a Srpske skreću pažnju svim roditeljima maloljetnika koji koriste internet da se obavezno edukuju prvo sami, a potom i svoju djecu o svim opasnostima koje im prijete upotrebom interneta.

“Svim fizičkim i pravnim licima savjetujemo da posjećuju isključivo ovlaštene internet stranice koje služe za informisanje o pandemiji virusa korona i da budu obazrivi prilikom eventualne prijave i ostavljanja osjetljivih podataka”, ističu iz MUP-a Srpske.