23.06.2024.
HomeNovostiSAD: Neosnovane spekulacije o granicama mogle bi da podstaknu nestabilnost

SAD: Neosnovane spekulacije o granicama mogle bi da podstaknu nestabilnost

Američki State Department ocijenio je u ponedeljak uveče da postoji opasnost da “neosnovane spekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu”, te da se time “prizivaju sjećanja na tenzije u prošlosti”.

Među evropskim zvaničnicima već neko veme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani “non-pejper”, u kojem se predlaže podela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenela je u ponedeljak agencija Rojters i citirala izjavu portparola predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koji je poručio da je Evropska unija “apsolutno protiv” prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

“Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda”, naveo je u saopštenju portparol State Departmenta Ned Price.

Dodao je da Washington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu “do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama”.

“Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije – kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava – što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, poručio je Price u saopštenju.

Naglasio je i da su SAD rješene da pomognu zemljama u regionu da “prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprostave se energetskoj iznudi Rusije kroz diversifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

“Takođe želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industrije protiv štetnih praksi Kine”, naveo je Price.

Podrška sporazumu utemljenom na priznanju

Portparol State Departmenta se u saopštenju osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova. Ponovio je da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad na “sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet”.

“Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu da bi riješila tehnička i politička pitanja. Radit ćemo sa Srbijom i Kosovom na primeni obaveza iz Washingtonskog sporazuma, u znak podrške cilju pune normalizacije”, naveo je Price.

Partnerstvo sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, podrška za reforme u BiH

Portparol State Departmenta je u saopštenju podvukao i da Washington, uz snažne ekonomske veze sa regionom, cijeni svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbjednosti, “uključujući sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom”.

“Namjeravamo da dodatno ojačamo tu saradnju kroz obuku, vežbe, angažovanje snaga i nabavku”, najavio je Price.

Takođe je pozdravio napredak koji su Albanija i Severna Makedonija postigle u sprovođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU sa obje zemlje u junu.

Price je podsjetio i da Washington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu “u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbijedi status kandidata za članstvo u EU.

“Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena pre 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo da podržavamo važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, sa obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava”, zaključuje se u saopštenju State Departmenta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti