SAD i saveznici danas uvode sankcije Rusiji

0

SAD je u kontaktu sa saveznicima i danas će najaviti nove sankcije Rusiji, u odgovoru na odluku Moskve da prizna nezavisnost dvije odmetnute ukrajinske regije i tamo pošalje vojsku, kazali su američki dužnosnici.

“SAD će nametnuti sankcije Rusiji u odgovoru na jasno kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, kazala je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak navečer.

“Mi možemo, hoćemo i moramo biti ujedinjeni u pozivima Rusiji da povuče svoju vojsku, vrati se za diplomatski stol i radi ka miru”, dodala je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao nezavisnost dvjema odbjeglim proruski orijentiranim regijama Ukrajine i poslao tamo vojsku radi “očuvanja mira”, pojačavši napetosti sa Zapadom oko Ukrajine.

Manje oštre i ciljane sankcije

Dužnosnici Bidenove administracije izjavili su kako takav Putinov potez, budući da je Rusija već imala tamo vojsku, nije osnova za uvođenje šireg paketa sankcija koje su SAD i saveznici najavili u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Umjesto toga, Bijela kuća najavila je odvojene, manje oštre i ciljanije sankcije.

Predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu koja će, kako je rekla glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, “zabraniti nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane američkih osoba prema, iz ili u takozvane DNR i LNR regije Ukrajine”, misleći pritom na samoproglašene regije Donjeck i Lugansk.

Pokretanje, kako je Rusija nazvala, mirovne operacije u istočnoj Ukrajini, je “besmislica”, a priznanje “otcijepljenih regiona” kao nezavisnih je dio izgovora Moskve za rat, saopštio je  SAD u Vijeću sigurnosti UN-a.

Posljedice ruskih akcija „bit će strašne – širom Ukrajine, širom Evrope i širom svijeta“, rekla je u ponedeljak ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfild na hitnom sastanku 15-članog Vijeća, prenosi Tanjug.

Na sjednici Vijeća, stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je da odluke o priznavanju nezavisnosti samoproglašenih DNR i LNR i naredba da oružane snage Ruske Federacije osiguraju održavanje mira u tim regionima imaju za cilj da spase živote građana Donbasa.

Nebenzija je ocijenio da je Donbas na ivici, kako je rekao, “nove ukrajinske vojne avanture” i istakao da Moskva to ne može dozvoliti, te da ovim potezom želi spriječiti krvoproliće, prenosi RIA Novosti.

Sankcije će uvesti i Evropska Unija, kao i Velika Britanija i brojne druge zemlje.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Joe Biden složili su se da odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost dva separatistička proruska regiona “neće ostati bez odgovora”, rekao je noćas Scholzov portparol.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Zelenski je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine te ustvrdio kako bi to moglo značiti da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmjerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Zelenski: Nikome ništa nećemo dati

Ukrajina želi razriješiti krizu uz pomoć diplomacije, rekao je Zelenski, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu.

“Odani smo mirnom i diplomatskom putu, slijedit ćemo njega i samo njega”, izjavio je Zelenskij.

“Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati”, dodao je.

Pozvao je na hitan samit čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da poduzmu akciju protiv Rusije.

“Očekujemo jasne i učinkovite korake podrške od svojih partnera”, rekao je Zelenskij. “Vrlo je važno vidjeti tko je naš pravi prijatelj i partner, a tko će i dalje nastaviti riječima plašiti Rusiju”, upozorio je.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u priopćenju da rusku odluku o priznanju neovisnosti ukrajinskih separatističkih teritorija smatra “povredom teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine”.

Ona je “nespojiva s načelima Povelje UN-a”, dodao je u tekstu.

“UN u skladu s rezolucijom Opće skupštine i dalje u cijelosti podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u međunarodno priznatim granicama”, dodao je Antonio Guterres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here