Rusko-srpsko zločinačko bratstvo: Sudac koji je na doživotni zatvor osudio Karadžića sudit će i Putinu

0

Britanski sudac koji je Radovana Karadžića osudio na doživotni zatvor zbog ratnih zločina savjetovat će Ukrajinu i tamošnju Vladu kako bi Vladimira Putina i njegove zapovjednike priveli pravdi, piše The Telegraph.

Suella Braverman, glavna državna tužiteljica objavila je da će zadužiti Howarda Morrisona za pomoć oko ratnih zločina i to i u Ukrajini, ali i na Međunarodnom kaznenom sudu.

Morrison je bio britanski sudac u Haagu čitavo desetljeće, a presjedao je suđenju srpskog vođe kojeg je naposljetku i osudio na doživotnu kaznu zatvora koju Karadžić izdržava u Velikoj Britaniji.

Glavna državna tužiteljica navodi kako pak ovaj korak pokazuje da Velika Britanija aktivno sudjeluje u privođenju Putina pravdi. Vjeruje i kako Karadžić nije mogao vjerovati da bi ga mogla sustići “ruka pravde”, a to, smatra, i danas vjeruje Putin. Ipak, nekadašnji srpski vođa danas je iza rešetaka.

Zaključuje kako je u tom slučaju ključnu ulogu imala upornost i ekspertiza odvjetnika kakav je Morrison.

Inače, Velika Britanija podržala je rad haaškog suda s milijun funti, a na raspolaganje je dala i službenike Scotland Yarda iz odjela za ratne zločine i vojnu ekspertizu.

Braverman navodi kako će se suditi i vojnicima koji provode Putinove zapovijedi, ali i onima koji ih naređuju. U konačnici, kaže kako se nada da će imenovanje Morrisona biti podsjetnik ruskim vojnicima, ali i čelnicima, posebice onima koji još uvijek definiraju svoju ulogu u ovom ratu, da njihova djela imaju posljedice te kako internacionalna pravda seže daleko i snažno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here