23.02.2024.
HomeSvijetRusko 'ratovanje' dezinformacijama o vakcinama

Rusko ‘ratovanje’ dezinformacijama o vakcinama

Rusija je širenje dezinformacija usmjerila na Njemačku više od bilo koje druge države članice Europske unije – “Nijedna druga država članica EU nije napadnuta nasilnije od Njemačke”, kaže se u izvještaju koji je objavila diplomatska služba EU iz Bruxellesa 9. marta.

Izvještaj navodi da je pokrenuta “sistemska kampanja” na političkoj razini i putem medija bliskih Kremlju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Izvještaj Evropske unije (EU) od 9. marta govori kako je Njemačka glavna meta ruskih dezinformacija. Izvještaj se pojavio u trenutku dok Sjedinjene Države optužuju Rusiju za koordinisanu kampanju dezinformacija osmišljenu kako bi potkopala povjerenje u vakcine protiv korona virusa razvijene u SAD i vakcine drugih zapadnih proizvođača.

od 700 slučajeva o Njemačkoj i kampanjama dezinformacija. Francuska je bila meta više od 300 puta, a Italija oko 170 puta, dodaje se.

Rusija poriče kreiranje i učešće u kampanjama širenja dezinformacija.

“Kremlj stvara intelektualnu sliku Njemačke u kojoj postoji nekoliko razumnih glasova u horu iracionalne ‘rusofobije'”, kaže se u izvještaju.

SAD će uzvratiti ‘svim sredstvima’

Pored izvještaja Evropske unije i Sjedinjene Američke Države javno su osudile ono što su nazvale ruskom kampanjom dezinformacija osmišljenom da potkopa povjerenje u američke vakcine protiv COVID-19 i obećale da će uzvratiti udarac “svim sredstvima”.

“Jasno je da se Rusija služi svojim starim trikovima i time potencijalno izlaže ljude širenju dezinformacija o vakcinamaa za koja znamo da spašavaju živote”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u obraćanju novinarima 8. marta.

Komentari o ruskoj kampanji dezinformacija su uslijedili nakon što je Wall Street Journal (WSJ) 7. marta izvijestio o nalazima Global Engagement Centra – ogranka State Departmenta – koji je rekao da ruska obavještajna služba stoji iza četiri internetske platforme uključene u koordinisanu kampanju. WSJ je rekao da su web stranice prikazivale rizike od Pfizer vakcine američke proizvodnje s očiglednom namjerom da se osnaži ruska vakcina Sputnik V. Web stranice promovišu stvarne međunarodne vijesti koje negativno gledaju na vakcine bez davanja dodatnik informacija o njihovoj sigurnosti i djelotvornosti, pisao je Wall Street Journal.

Price je rekao da su web stranice “uključivale dezinformacije o dvije vakcine koja su sada odobrena” od strane američke Uprave za hranu i lijekove. Sekretarka za medije Bijele kuće Jen Psaki rekla je tokom informativnog sastanka da će se SAD “boriti protiv [dezinformacija] svim sredstvima”.

Vakcine zapadnih proizvođača odobrene su nakon strogih testiranja koja su pokazala učinkovitost veću od 90 posto s dvije najčešće korištene vakcine. Zapadna vakcine takmiče se sa Sputnik V, koji je takođe nedavno u masovnijem ispitivanju pokazao učinkovitost veću od 90 posto.

Web stranice koje je identifikovao Global Engagement Center uključuju New Eastern Outlook i Oriental Review, za koje kaže da ih kontroliše Ruska vanjskoobavještajna služba (SVR) i News Front za koje se tvrdi da ga vodi Ruska federalna služba sigurnosti (FSB). News Front ima centralu na dijelu Krima koji je okupirala Rusija.

Pfizer vakcina glavna je meta ruske kampanje, navodi se u izvješću od 8. marta koji je izdao Saveza za sigurnosnu demokratiju (Alliance for Security Democracy), što je nestranačka inicijativa koja proučava dezinformacije autokratskih vlada.

“Naglasak na ocrnjivanju Pfizera vjerojatno dolazi jednim dijelom i zbog njegovog statusa prve vakcine pored Sputnika V koje je ušlo u masovnu uporabu, što se vidi kao veća potencijalna prijetnja dominaciji Sputnika na tržištu”, kaže se u izvještaju Saveza za sigurnosnu demokratiju.

Agencina France presse (AFP) je saopštila da je u procjeni koja mu je dostavljena prošle godine, Global Engagement Center rekao da su hiljade naloga na društvrnim medijima povezanih s Rusijom vodili koordinisanu kampanju za podrivanje službenih narativa o COVID-19.

Nakon izvještaja koji je objavio Wall Street Journal, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da ruske obavještajne agencije šire dezinformacije o zapadnim vakcinama i rekao da Sjedinjene Države pokušavaju da okrive Rusiju za raspravu o lijekovima protiv korona virusa na globalnom nivou.

Centar State Departmenta otkrio je da je Kina takođe jedno kraće vrijeme napravila slične napore, ali je na kraju je zaključila da je korisnije isticati vlastita postignuća vezano za vakcinu, a ne diskreditovati druge po tom pitanju.

Asja Hafner/RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti